ÖN https://oland.naturskyddsforeningen.se Ölands Naturskyddsförening Wed, 18 May 2022 12:49:35 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.9.3 UTFLYKT längs Ljungbyån med 2021 års naturvårdspristagare https://oland.naturskyddsforeningen.se/2022/05/18/utflykt-langs-ljungbyan-med-2021-ars-naturvardspristagare/ https://oland.naturskyddsforeningen.se/2022/05/18/utflykt-langs-ljungbyan-med-2021-ars-naturvardspristagare/#respond Wed, 18 May 2022 12:49:35 +0000 https://oland.naturskyddsforeningen.se/?p=4844

Vill du veta mer om natur och kultur längs Ljungbyån, i södra delen av Kalmar kommun (knappt 1,5 mil från centrum). Där har Ann-Marie Pettersson i många år varit en entusiastisk eldsjäl vid naturvårdsfrågor längs och i Ljungbyån, samt varit drivande i Ljungbyåns vattenråd. Hon är aktiv medlem i hembygdsrörelsen och har skapat broar mellan natur och kultur, ofta förbisett inom naturvården. Hon har också starkt bidragit till vandringsleden längs Ljungbyån, och där guidat skolklasser och berättat om åns historia.

För detta fick hon förra årets Länsförbundets naturvårdspris, och som traditionen säger, visar hon i år ”sina marker”. Välkommen att åka över sundet!

TID?    21 maj kl. 11.00, till ca 13/14.

SE MER på Länsförbundets hemsida!

 

]]>
https://oland.naturskyddsforeningen.se/2022/05/18/utflykt-langs-ljungbyan-med-2021-ars-naturvardspristagare/feed/ 0
Årets strandstädningstävling nu klar ! https://oland.naturskyddsforeningen.se/2022/05/02/arets-strandstadningstavling-nu-klar/ https://oland.naturskyddsforeningen.se/2022/05/02/arets-strandstadningstavling-nu-klar/#respond Mon, 02 May 2022 15:03:05 +0000 https://oland.naturskyddsforeningen.se/?p=4833

Mellan 12 mars och 10 april pågick 2022 års strandstädningstävling, fem deltagande ”lag” deltog, varav fyra från Borgholms kommun och ett från Mörbylånga kommun, alltså lite ”sämre” i år jämfört med 17 deltagare i fjol. Dock, även i år involverades betydligt fler än ”fem”, ty det var ju mest förskolor och fritids, samt en familj.

Alla var väldans entusiastiska över uppgiften att städa sin strand, och man hittade väldiga mängder skräp. Deltagandet skedde ju genom att fotografera det skräp man samlat, och eventuellt sig själva, och skicka in, men mängden skräp styr inte prisutdelningen. Den som undrar mer kan se HÄR.

Den 26 april genomfördes en digital utdelning av priser, vilka i huvudsak var böcker från Naturbokhandeln (numera Naturbutiken). Priserna ska nu ha nått sina mottagare, som nordligast uppe i Böda. Ni kan se alla bidragen (bilderna) HÄR.

TACK alla, för er insats!

Liselotte, Mattias och Jan

]]>
https://oland.naturskyddsforeningen.se/2022/05/02/arets-strandstadningstavling-nu-klar/feed/ 0
Maj – Jag vill tacka livet https://oland.naturskyddsforeningen.se/2022/04/30/maj-jag-vill-tacka-livet/ https://oland.naturskyddsforeningen.se/2022/04/30/maj-jag-vill-tacka-livet/#comments Sat, 30 Apr 2022 19:44:14 +0000 https://oland.naturskyddsforeningen.se/?p=4811 ”Jag vill tacka livet”: Arja Saijonmaas sång uttrycker mycket väl mina känslor, framförallt nu på våren och i dessa tider! Vi lever i en tid med oro och grymhet i vår värld, ett krig pågår i Ukraina där invånarna kämpar för att försvara sitt land och sin frihet. Det ukrainska folket är stolta och starka i sin övertygelse när de står upp för sitt land och sina rättigheter. Det får mig att tänka på deras nationalblomma, solrosen, stolt och reslig. Under förra året såg jag många så kallade kantodlingar med just solrosor hos våra lantbrukare här på Öland. Det är bland annat gynnsamt för den biologiska mångfalden och fåglarna älskar dem på hösten. Givetvis hoppas jag att se dessa gula solar lysa upp fälten även i år, nu med dubbel symbolik! Här hemma i mitt paradis har jag nu drivit upp mängder med solrosor just för att de ska få pryda min trädgård för att hedra det ukrainska folket.

Väntan och längtan är vad maj månad bär med sig med sin värmande sol som väcker naturen med full kraft. Som jag väntat på vårens höjdpunkter och som upplevs bäst här på Öland på dess karga alvar, grönskande lundar och frodiga sjöängar. När jag nu under våren promenerat i vårt fantastiska naturreservat Beijershamn, ja då har jag längtat efter sol och värme. Vi hade många dagar med isande nordvind då det gällde att gå med vinden i ryggen längs Kalmarsunds strandkant. Men trots kylan så kom viporna dansande i luften och strandskatornas karaktäristiska vittljudande ”kubik, kubik, kubik” hördes i den vinande vinden. Inne i lunden kom blåsipporna försiktigt fram och till slut så vaknade den blomma jag väntade på…vitsippan. Visst är blåsippan ett vårtecken som alla letar efter bland de torra fjolårslöven och sociala medier fylls med bilder på de första vårtecknet. Men vitsippan, mina vänner, något mer vårlikt och vackert får man leta efter. Inne i lunden är nu marken täckt av dess härliga grönska som är beströdd av de vita blommorna. Vitsippa betyder den vita kronan vilket syftar på den krona de åtta vita kronbladen formar. I medeltidens kungakronor och brudkronor fanns ofta vitsippan med som prydnad. Inom folkmedicinen användes den mot fräknar och även som omslag vid ledvärk, men med viss försiktighet då den kan ge hudirritation i större mängd.

En plats för vila och återhämtning för mig är nordöstra Öland där närheten till havet är viktig. Som barn växte jag upp i Stockholms skärgård där naturen, havet, båtliv och fiske formade mig till den jag är idag. Att se horisonten ger mig ro, öppna vidder och gärna någon form av vatten ger mig ett inre lugn. Det är det jag finner i mitt älskade Källa hamn. Att vandra längs sjöängarna i Källa socken är som en mental dusch, jag känner doften från tången i strandkanten och stannar upp och bara tar in allt som inte kan beskrivas i ord. Den stunden längtar jag efter hela vintern.

Jag brukar ta en cykeltur ut till Högenäs orde som kan vara otroligt vackert under maj och juni månad då oxlarna blommar med sina vita blommor. Dessutom är dess bladverk vackra i sin flikighet med mörkgrön färg och vitludna undersida. Senare bjuder träden på fantastiska måltider för våra fåglar med sina rönnliknande bär. Nu är det inte bara oxel som växer där men det råkar vara mitt favoritträd med sin spännande historia. Visste ni förresten att man förr i tiden tillverkade tumstockar av dess ved?

Annat jag njuter av finns lite längre ned på backen är givetvis mångfalden av orkideer och gullvivor som bilder en palett av gult, ros och lila. Att plocka en bukett gullvivor och sticka ner näsan i dess sammetslena blommor, det är ljuvligt! Antar att ni vet att man kan göra snaps på gullvivan som så många andra växter i naturen. Att vandra där väcker fantasin om hur det var där en gång i tiden när reservatets stenmurar anlades. Där finns mängder av stenmurar som bildar ett nätverk av fållor, vilket tungt jobb man då utförde helt för hand.

När jag ändå är inne på stenar så måste jag nämna den vårdkase eller fyrbåk som ligger högt uppe på höjdryggen. Här brukar jag sitta ner och föra ett sällsamt samtal med de fåglar som håller mig sällskap. Vill jag umgås med de vadare som finns därute så får man dra sig ner till sjömarken. Men uppe på höjdryggen bjuds det på en fantastisk utsikt över reservatet och ut över Östersjön, så där dröjer jag mig gärna kvar. Att ta ett dopp nere vid stranden intill de gamla sjöbodarna är alltid en skön avslutning innan jag cyklar tillbaks till mitt viste i Källa hamn.

Att cykla längs vägarna får mig att fundera på allt det vackra vi har omkring oss och jag sjunger gärna under mina cykelturer. En sån här dag sjunger jag gärna ”Kalla den änglamarken eller himlajorden om du vill. Jorden vi ärvde och lunden den gröna. Vildrosor och blåklockor och lindblommor och kamomill. Låt dom få leva, de är ju så sköna…….”

Sen är jag framme vid hamnen lagom för att få köpa nyfångad fisk av den gamle mannen som just lagt till med båten och rensar sina garn. Bara detta är en gåva, få nyfångad flundra som jag rensar på trappan till min stuga. Senare avnjuts den nystekt med färskpotatis från gårdsbutiken i byn. Efter den middagen brukar jag sedan njuta av majsolen som tänder kvällsglöden på himmelen och betrakta hägrarna som landar för kvällsvila i viken.


”Min stund på jorden”

Jag lever och verkar i ett paradis på jorden, mitt hem i Karlevi. Där har jag min trygghet även om längtan till andra platser finns, så är det hit jag alltid längtar tillbaka till. Maj månad är en fantastisk månad när man har trädgård och älskar att odla blommor och grönsaker. Längtan och väntan finns hela tiden, väntan på att frostnätterna ska vara över och längtan efter den första solvarma jordgubben. I den värmande vårsolen surrar humlor och bin i havet av balkansippor och påskliljor. Då längtar jag efter den första nyslungade honungen som jag har förmånen av att få från en biodlare i Ryd.

Här hemma i trädgården har jag ofta sällskap av en rödhake i mitt påtandes i trädgården, han sitter ofta på skottkärran och följer mitt förehavande med intresse. Även han väntar och längtar, det kommer alltid fram en hel del småkryp som mättar hans mage. Längtan finns nog också efter fröken rödhake. Att höra koltrasten sjunga en tidig morgon eller sen kväll är ljuvligt. Förstår att just koltrasten är Sveriges nationalfågel. Visste ni att Paul McCartney sjöng om den i sången Blackbird.

Just nu följer jag med intresse hur koltrasten bygger sitt bo intill husväggen vid vår lada. Såg hur honan plockade mossa från gräsmattan som hon sedan doppade i fågelbadet innan hon flög till den tilltänkta boplatsen för att trycka fast det hela, imponerande!

Att få ta del av den öländska naturens gåvor är en ynnest som vi alla kan ta del av om vi bara stannar upp och lyssnar, luktar och tar in. Men det är något vi inte alltid kan ta för givet utan vi måste vårda den jorden vi ärvde som Evert Taube skrev.

Nu har ni fått ta del av mina tankar och funderingar om livet i några av mina ”paradis” här på Öland.

Grinden till mitt egna paradis hemma i Karlevi april 2022

Eva Folkesdotter Paradis

]]>
https://oland.naturskyddsforeningen.se/2022/04/30/maj-jag-vill-tacka-livet/feed/ 1
Internationella bi-dagen 20 maj: se filmen Earth: Muted OCH annat trevligt… https://oland.naturskyddsforeningen.se/2022/04/12/internationella-bi-dagen-20-maj-se-filmen-earth-muted/ https://oland.naturskyddsforeningen.se/2022/04/12/internationella-bi-dagen-20-maj-se-filmen-earth-muted/#respond Tue, 12 Apr 2022 15:28:43 +0000 https://oland.naturskyddsforeningen.se/?p=4791

Våra vilda bin är små men livsviktiga. De minskar i Sverige och på många platser i världen. Se filmen som ger oss en tankeställare!

Länsstyrelsen i Kalmar län är en del i regeringens satsning på vilda pollinatörer. Vi medverkar i ett nationellt projekt där vi gör åtgärder i landskapet och informerar om våra viktigaste pollinerande insektsgrupper; vilda bin, fjärilar och blomflugor och hur vi alla kan hjälpa dem.

Den 20 maj 18.00 har Länsstyrelsen ett mycket fint arrangemang på Ölands folkhögskola,

Läs mer, inkl. program HÄR. Den sidans länk fungerar inte, så anmäl er HÄR.

VÄLKOMNA ! ! !

 

]]>
https://oland.naturskyddsforeningen.se/2022/04/12/internationella-bi-dagen-20-maj-se-filmen-earth-muted/feed/ 0
Kalendariet ”Natur och Kultur på Öland” kommer inte ut 2022 ! https://oland.naturskyddsforeningen.se/2022/04/11/kalendariet-natur-och-kultur-pa-oland-kommer-inte-ut-2022/ https://oland.naturskyddsforeningen.se/2022/04/11/kalendariet-natur-och-kultur-pa-oland-kommer-inte-ut-2022/#respond Mon, 11 Apr 2022 21:39:19 +0000 https://oland.naturskyddsforeningen.se/?p=4787

Åren 2020 och 2021 präglades starkt av pandemin, och Naturskyddsföreningens kalendarium ”Natur och Kultur på Öland” kunde inte komma ut. Vi hade planer att detta skulle kunna ske i år, 2022, men det visade sig vara betydligt mer besvärligt än förväntat. Det blir alltså ingen utgåva i år heller av denna klassiska programskrift.

Vi hoppas dock kunna komma igen 2023, med ny kraft och kanske nya idéer. Alla arrangörer och annonsörer är mycket välkomna då; sikta in er på detta!

Åsa (redaktör N&K) och Jan (ordf.)

]]>
https://oland.naturskyddsforeningen.se/2022/04/11/kalendariet-natur-och-kultur-pa-oland-kommer-inte-ut-2022/feed/ 0
Fagningen i Rune Jons äng uppskjuten till 24 april https://oland.naturskyddsforeningen.se/2022/04/04/fagningen-i-rune-jons-ang-uppskjuten-till-24-april/ https://oland.naturskyddsforeningen.se/2022/04/04/fagningen-i-rune-jons-ang-uppskjuten-till-24-april/#respond Mon, 04 Apr 2022 18:28:42 +0000 https://oland.naturskyddsforeningen.se/?p=4785

På grund av det kyliga vädret skjuter vi upp fagningen till 24 april (09-12).

]]>
https://oland.naturskyddsforeningen.se/2022/04/04/fagningen-i-rune-jons-ang-uppskjuten-till-24-april/feed/ 0
April – Norra Öland – en entomologisk och botanisk ”hotspot”? https://oland.naturskyddsforeningen.se/2022/03/31/april-norra-oland-en-entomologisk-och-botanisk-hotspot/ https://oland.naturskyddsforeningen.se/2022/03/31/april-norra-oland-en-entomologisk-och-botanisk-hotspot/#respond Thu, 31 Mar 2022 18:35:03 +0000 https://oland.naturskyddsforeningen.se/?p=4628 Efter att ha läst matematik, atomfysik och astronomi i Lund flyttade jag 1971 som nybliven lärare till Löttorp för jobb på Åkerboskolan som matte/fysiklärare. Flytten till Öland var ganska självklar, då min hustru Mari-Ann var från Grönhögen och naturen på Öland var och är väldigt speciell. Att travestera Linné då han nådde Öland behövs nog inte för denna läsekrets.

Trots min akademiska bakgrund klappade mitt hjärta för den levande naturen och 1968 gick jag med i SNF. Redan då hade det börjat hända negativa saker i vår natur. ”Mina” barndoms bondeskogar i södra Småland började försvinna, naturbetesmarker växa igen och våtmarker dikas ut. Mörrumsån brunifierades och sjöarnas fiskbestånd krympte. Flodkräftan försvann.

När jag och Mari-Ann bosatte oss i Löttorp kunde vi njuta av en fantastisk natur. Bödaskogen, stränderna på båda sidor om ön, Hornsjön med sitt rika gäddbestånd, och alla träsken och småalvaren uppvisade en ymnighet av arter, som sammantaget utgjorde en skattkammare för den naturintresserade.

Södra delen av Långalvret öster om Byxelkrok, ett intressant alvar med botaniska och entomologiska kvaliteter. 1977.

Som fjärilsintresserad och samlare upplevde jag nu en fantastisk tid. Så många ”nya” bekantskaper bland fjärilarna hade jag inte ens upplevt i södra Skåne under min Lundatid. Alla småvägar i de två nordliga socknarna ledde mig till mängder av platser med mer eller mindre unika särdrag. Jag fick kontakt med Åke Lundqvist, vår kanske främste botaniker vid sidan av Richard Sterner och vår nu verksamma auktoritet, Ulla-Britt Andersson. Vi bjöd tillsammans in till exkursioner där Åke var ögat och kunskapen, och jag rösten. Han lärde mig oerhört mycket och vi tillbringade hundratals timmar ute i terrängen. Ofta återkom vi till en plats han för länge sedan hade besökt för att undersöka eventuella förändringar. Det var en ljuvlig tid jag minns med värme.

Detta var alltså redan på 1970-talet. Vid denna tid bildades också Ölands Naturvärn, ett tidigare namn på den lokala naturskyddsföreningen. Drivande krafter var bl.a. Anna Horn, Bo Lindell och Urban Ekstam. Varje år anordnades exkursioner under ledning av kända (främst) botanister såsom Erik David Johansson, Fred Svensson, Sigge Samuelsson, Bengt Lundgren, Lars Rodenborg, Herman Björkman, m.fl. Själv verkade jag i periferin som självutnämnd insektskännare. Insekter hade ju i många fall nära samband med växter, som utgör födokälla för larver och nymfer.

Under de 27 åren jag bodde på norra Öland förstod jag alltmer vilket fantastiskt område jag befann mig i. Det var främst fjärilar som ägnades en mer systematisk undersökning, och många hundra arter tidigare okända för ön kunde rapporteras. I tidskriften Calidris 1980/4 kunde jag presentera de ur insektssynpunkt mest spektakulära områdena i Böda socken. Jag kan inte påstå att artikeln gav en fullständig bild av de viktigaste områdena, men några lokaler var av särskilt intresse.

Byrum Sandvik med sina gigantiska tallar i flygsand bland yngre tallar kunde tyckas vara en mycket mager terräng, men av någon anledning var detta område ett verkligt eldorado. Tyvärr har området alltmer exploaterats av sommarstugebebyggelse. Tallskogen når upp och förbi Masthuggsudden och vidare till Hagudden förbi svarttallsdungen, även där ett intressant område för entomologen.

Svarttallsdungen söder om Hagudden i Böda socken. 1982

Nära stranden vid Bocketorp fanns vad som skulle kunna karaktäriseras som urgamla trädesåkrar med mängder av backnejlika växande på lavtäckt sandmark. Ekdungar avbröt det gamla åker-/beteslandskapet. Området blev tyvärr otillgängligt genom att vägen ner avstängdes.

Inte bara Byrum Sandvik hyste jättetallar. Bogatetallen levde ännu på 1970-talet, medan Homrevstallen hade dött några decennier dessförinnan. 1972

I Svartvikskärret i norra kanten av Böda fanns öppna ytor med flera arter sileshår och mindre diken med vattenskräppa. Här fanns både silehårsfjädermott och vattenskräppemott m.fl. ovanliga småfjärilsarter. I bestånd av kaveldun fanns igelknoppsfly, som tyvärr utrotades av en alltför idog fjärilsamlare genom att skära av alla stänglar för att leta efter puppor.

Det sällsynta och ”exotiska” vattenskräppemottet.

 

Svartvikskärret höll redan på 1970-talet att växa igen, men i öppna ytor fanns spännande växter och insekter. 1977.

Trollskogen var i stort sett ett okänt område för entomologer på 1970-talet. Genom ett generöst tillstånd av jägmästaren Sven Lundgren fick jag köra in med bil för att nattetid med elaggregat undersöka fjärilsfaunan. På den tiden upplevdes Trollskogen nästan som en urskog, åtminstone i vissa delar. Linnea växte här rikligt under de gamla granarna.

Vissa partier av Trollskogen upplevdes som urskog. 1977

Rakt västerut, vid Holmebodar och Hälluddsviken, var växtligheten speciell. Här fanns flera numera hotade fjärilsarter, men de har troligen försvunnit p g a ett alltför hårt bete. Strandkvannen härbärgerade den sällsynta strätteblomvecklaren och på backnejlika levde backglimsgallmal, som numera är mycket svår att hitta i vårt land.

Ängsgranskogen vid Hagudden har numera förlorat sitt stora värde genom stormen Gudrun och avverkningar. Här upplevde jag en oförglömlig stund då den gäckande skogsfrun hade blomning precis när Åke Lundqvist och jag hade en exkursion. Det blev en högtidsstund för alla närvarande att se denna rara orkidé, för första gången observerad på Öland.

Ovanstående berättelse är en rapsodisk tillbakablick på den fina natur som finns (fanns) på norra Öland. Mycket har hänt däruppe, vilket några besök i sen tid har visat. Den närmast unika gran-hassel-skogen längs Ebbeskogsgatan tycks ha helt förändrats, delvis avverkats. Thujaskogen vid Skäftekärr försvann nästan helt genom stormen Gudrun, men entomologisk/botaniskt var väl detta skogsparti inte något som stod överst på besökslistan, såvida man inte var turist. Annars var Skäftekärrsområdet av stort intresse för entomologen genom de många trädslag som hade planterats där och mosaiken av öppna marker och träddungar i olika åldrar.

Skäftekärr med öppen hagmark N om huvudbyggnaden. 1981.

Vid Bränsle, en bit söder om Skäftekärr, försökte man sig på hyggesplöjning med ett förskräckligt resultat.

Hyggesplöjningen i Bränsle blev ett isolerat och avskräckande projekt. 1972

 

Lilla Horns mosse innan väg 136 skar genom våtmarken. 1973. Lilla Horns mosse hade regelbundet häckande brun kärrhök i östra halvan, men paret försvann ett par år efter att vägen hade dragits genom mossen.

Det är en tråkig tendens att man gärna bygger sommarstugor mitt det vackra. Vad finns kvar därefter? Mycket är ändå kvar i de nordliga socknarna och man får hoppas att efterkommande generationer får uppleva den fina natur som jag fick uppleva fram till 1998, då jag flyttade ner till Öl. Skogsby för att ha cykelnära till Mittlandsskogen och Stora alvaret. Men det är en annan historia som också har sina poänger. Varje del av Öland innehåller värdefull natur som vi ska vårda väl. Men norra Öland är bland de finaste områden jag har upplevt i vårt land. Den mångfald av habitat som finns där är svår att finna på andra ställen.

Bengt Å. Bengtsson

 

 

 

 

 

 

 

 

]]>
https://oland.naturskyddsforeningen.se/2022/03/31/april-norra-oland-en-entomologisk-och-botanisk-hotspot/feed/ 0
Vattenskalbaggar på Öland https://oland.naturskyddsforeningen.se/2022/03/14/vattenskalbaggar-pa-oland/ https://oland.naturskyddsforeningen.se/2022/03/14/vattenskalbaggar-pa-oland/#respond Mon, 14 Mar 2022 19:57:26 +0000 https://oland.naturskyddsforeningen.se/?p=4756

Vattenskalbaggar     Torsdag 7 april kl 19-21.

Strömstedtssalen på Ölands folkhögskola

Författarna Joja Geijer och Jan Herrmann presenterar sin nya bok om ”Vattenskalbaggar på Öland och i sydöstra Småland”. Samarrangemang med Sydostentomologerna (FSOE).

Lite mer info kan du se HÄR.

Info: Jan Herrmann.

]]>
https://oland.naturskyddsforeningen.se/2022/03/14/vattenskalbaggar-pa-oland/feed/ 0
Stoppa överfisket! https://oland.naturskyddsforeningen.se/2022/03/14/stoppa-overfisket/ https://oland.naturskyddsforeningen.se/2022/03/14/stoppa-overfisket/#respond Mon, 14 Mar 2022 19:39:32 +0000 https://oland.naturskyddsforeningen.se/?p=4738  

 

Torsdag 31 mars kl. 18-20

Strömstedtssalen på Ölands folkhögskola

Superstora fiskebåtar rovfiskar i bl. a. Östersjön, fiskbestånd minskar och havet kollapsar. Du får veta mer på en interaktiv föreläsning av Anneli Nordling, från Naturskyddsföreningen Riks (Stockholm), som alltså kommer hit för denna viktiga föreläsning.

Hoppas detta kan intressera många från olika håll; naturvårdare, sportfiskare, yrkesfiskare, forskare, kommunfolk m. fl.

 

Info: Jan Herrmann

]]>
https://oland.naturskyddsforeningen.se/2022/03/14/stoppa-overfisket/feed/ 0
Årets strandstädningstävling startar 12 mars!!! https://oland.naturskyddsforeningen.se/2022/03/09/arets-strandstadningstavling-startar-12-mars/ https://oland.naturskyddsforeningen.se/2022/03/09/arets-strandstadningstavling-startar-12-mars/#respond Wed, 09 Mar 2022 08:12:52 +0000 https://oland.naturskyddsforeningen.se/?p=4727

Vi ser alla då och då en massa skräp av olika slag ute på Öland, och i synnerhet på stränderna tycker vi ju att det är tråkigt. Men nu kan du hjälpa till att städa upp i Ölands fina natur, och samtidigt vinna fina priser. Även i år arrangerar vi en Strandstädningstävling, ja du kan givetvis städa var du vill! På många ställen på Öland finns nu uppsatt denna AFFISCH, och där hänvisas hit, dvs. denna information:

För bägge kommunerna gäller:

 1. Ta hänsyn till fågellivet, de har kanske börjat häcka i strandmiljöerna, gäller i synnerhet naturreservat och andra skyddade områden, som alltså bör undvikas helt, särskilt om det är tillträdesförbud från 1 april.
 2. Delta i vår tävling genom att skicka till oland@naturskyddsforeningen.se en bild på dig och det du ”städat upp”, och var du städat! Glöm inte namn och tel-nr. Skräpets vidare öde skiljer sig lite mellan kommunerna, se nedan!
 3. En ordentlig knut på säckarna hindrar kråkor m. fl. att skapa oreda!
 4. Om tveksamhet, sätt en etikett att det handlar om Strandstädningstävlingen.
 5. Det är inget tvång, men du får gärna sortera på lämpligt sätt, men etikettera då påsarna med innehåll.
 6. Du har hela perioden 12 mars – 10 april på dig, men senast 11 april bör bilderna ha skickats in!
 7. Bilderna blir en digital utställning, som ni kommer att kunna se så här:
 8. Den 19 april kl. 18.00, mest tänkt för ”icke-skol-deltagare”, en Zoom-länk till detta  får ni senare! Men då är det skollov, så därför:
 9. Deltagare från förskolor och skolor hoppas vi se i motsvarande uppkoppling den 26 april kl. 10.00, då lottar vi ut fina priser, en Zoom-länk till detta får ni senare!
 10. Men det är givetvis också helt ok att delta vid ”fel” tillfälle!
 11. ALLA deltagare får så småningom DIPLOM!
 12. Oklarheter kan troligen lösas genom kontakt med någon av följande, eller kommun-namnen nedan:

Mattias Karlsson                                     076 – 107 43 24  dilevafan@hotmail.com

Jan Herrmann                                         070 – 678 19 89   jan.herrmann@lnu.se

Liselotte Wetterstrand Waldenström   073 – 058 23 77  liselotte.w.w@gmail.com

 

LYCKA TILL!

Mattias, Jan och Liselotte

 

Mörbylånga kommun

Sopsäckar kan mtas på dessa ställen:

Mörbylånga: Kommunhuset och Biblioteket.

Färjestaden: Biblioteket.

Degerhamn: Biblioteket.

Södra Möckleby: Mataffärens entré.

Använd gärna RenOstkust-kartan www.morbylanga.se/Strandstadning

De fyllda säckarna placeras (och kommer att hämtas där) på de platser som framgår i kommunens hemsida, i RenOstkust-kartan på www.morbylanga.se/Strandstadning, missa då inte de exakta platserna på kartan, visas om markören placeras över den röda pricken. Och fyll i formulär för rapportering på ovan nämnda hemsida. Kartan, formulär m.m. finns även i appen ”ren-ostkust” för lättare användning i fält (OBS bindestrecket!).

Om problem uppstår, som Du inte kan lösa, eller vill ge mer information, kontakta servicecenter, 0485 – 470 00 / servicecenter@morbylanga.se .

 

Borgholms kommun

Tomma sopsäckar hämtas på dessa ställen:

GataPark-förrådet på Energivägen 5 i Borgholm.

GataPark-förrådet på Badringen 7 i Löttorp.

 

De fyllda säckarna placeras vid (och kommer att hämtas där):

Sandviks hamn, servicehuset.

Byxelkroks hamn, servicehuset.

Nabbelunds namn, servicehuset.

Böda hamn, servicehuset.

Kårehamn, servicehuset.

Stora Rörs hamn, vid badplatsen (till vänster när man kommer ner mot hamnbassängen).

Om problem uppstår, som Du inte kan lösa, eller vill ge mer information, kontakta Jan-Åke Johansson, 0485 – 88 072 / jan-ake.Johansson@borgholm.se.

]]>
https://oland.naturskyddsforeningen.se/2022/03/09/arets-strandstadningstavling-startar-12-mars/feed/ 0