September – återbruk ger hållbarhet och ett bevarat kulturarv

Jag gillar gamla saker och gamla hus! Idag ser vi hur inredningsmagasin blandar nytt och gammalt om vartannat och retrotrenden har formligen exploderat. Men återbruk och second hand är idag inte bara en fråga om vad som är trendigt. Det börjar också bli en fråga om livsstil. De senaste åren har intresset för miljö- och klimatfrågor ökat och idag är det i allra högsta grad frågor som berör alla. Fler och fler har insett att vårt gamla konsumtionsmönster inte längre är hållbart och väljer därför att handla second hand. Allt var inte nödvändigtvis bättre förr, men man hade i alla fall förståelse för kvalité.

Efter andra världskriget och årtiondena som följde byggdes ett stort antal småhus i Sverige. Husen från denna period karakteriseras av smarta lösningar och ofta av en hög kvalité. Jag och min sambo bor i ett typhus från småländska Hultsfreds-Hus. Fyra rum och kök byggt 1961. Det är ett gediget och välbevarat hus från den här tiden. Det var därför vi valde det.

När vi renoverar vårt hus handlar mycket om att underhålla den karaktär som redan finns och i viss mån att återställa sådant som gått förlorat. Vi har tur att mycket original finns bevarat som till exempel fönstren, lertegeltaket, gabondörrar, en välgenomtänkt planlösning samt platsbyggda garderober och köksstommar.

Vi har alla personliga preferenser för vilken stil vi gillar, och vissa stilar ligger mer i tiden än andra. Men ett hus med välvårdade originaldetaljer och sin karaktär välbevarat är alltid attraktivt i det långa loppet, oavsett epok.

Många vet till exempel inte att äldre fönster, fram till 70-talet ungefär, är byggda i en sådan bra kvalité att det är nästan omöjligt att nyproducera likvärdiga. Fönster som underhålls kan hålla i flera hundra år. Moderna fönster är gjorda för att inte behöva underhållas och sedan bytas ut, vilket går stick i stäv med ett hållbart samhälle där vi ska ta vara på de resurser vi har.

Att nya fönster är mer energieffektiva är ofta ett argument som används vid fönsterbyte. Det finns dock många åtgärder som kan göras för att uppnå samma syfte, men utan att kasta ut originalfönstren. Nya fönster utgör dessutom en betydande belastning på miljön om man tar hänsyn till den energi som krävs för att tillverka dem. Du sparar heller inte så mycket pengar på energieffektiviseringen att du kan räkna hem kostnaden för dina nya fönster innan det är dags att byta dem igen.

Många river också ut platsbyggda kök och garderober för att sätta in nyproducerat i en kvalité som inte kommer i närheten av vad som fanns där från början. Köksluckorna från 1961 finns inte kvar i vårt hus, och de som sitter där nu har tyvärr en kvalité som inte varar i längden. Nästa projekt är därför att hitta köksluckor som passar huset. Stommarna däremot, de ska vi försöka behålla så mycket som möjligt utav.

Runt om i Sverige öppnar fler och fler butiker som helt eller delvis riktat in sig på återbruk. I Eskilstuna finns en hel galleria där det bara finns butiker som säljer återbruk.

”Loppis” har tagit steget från att vara något fult och billigt till att flytta rakt in i finrummet med ett allt större utbud av butiker som riktar in sig på vintage, retro, återbruk eller blandat.

För mig är det här vad hållbarhet handlar om. Vi hushåller med våra resurser och bevarar dessutom en viktig del av vårt kulturarv.

Simon Cederholm

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.