2014

Vinnaren 2014 är Bengt Kallenberg.

_DSC8661

Bengt Kallenberg. Foto: Urban Anjar

Juryns motivering var: ”Med stor variation i sina bilder och med innovativt tänkande visar fotografen Ölands Alvar i färg och form”.

Bengt, som har sommarbostad i Eketorp, har vunnit den här tävlingen en gång förut.

— Fotografi är mer än en hobby för mig. Det är en passion, säger Kallenberg, som numera sålt sin Nikon-utrustning och skaffat en liten Leica. Den är förstås inte så bra att fotografera fåglar med, säger han.

Tävlingen Årets Ölandsfotograf arrangeras av Ölands naturskyddsförening, Skördefesten och Ölandsbladet. Varje tävlingsbidrag består av tolv bilder, en för varje månad. Temat för 2014 var ”De öländska alvaren i färg och form”.

Vi kommer att få tillfälle att se vinnarbilderna här på sajten, på en utställning som kommer att turnera runt på Öland och i Ölandsbladet.

_DSC8664 _DSC8663

Tävlingsregler 2014 var följande:

Tema

Temat för tävlingen är DE ÖLÄNDSKA ALVAREN I FÄRG OCH FORM

Tävlingsbidrag

Ett tävlingbidrag består av tolv bilder, varje bild representerande en månad. Bilderna ska vara i liggande format. Med bilderna ska följa en text där det framgår de tolv bildernas titel och en kort förklarande text där det bl a framgår var bilden är tagen.  Månad ska framgå av bildernas filnamn, exempelvis jan.jpg — dec.jpg. Fotografens namn får ej finnas i filnamn eller på bilderna. Alla bilder ska vara tagna på Öland eller med Öland som motiv.

Du fotograferar analogt eller digitalt men de inlämnade bilderna ska vara i digital form med högsta möjliga upplösning. Bildbehandling i nivå med normalt mörkrumsarbete är tillåten, men det är inte tillåtet att lägga till eller ta bort element i bilden eller att väsentligt ändra bildens uttryck. HDR-teknik får användas men det ska i så fall anges.

Finns det identifierbara personer på någon av bilderna ansvarar fotografen för att det finns modellrelease för dessa personer.

Tävlingsbidragen skickas in på USB-minne med post och ska vara framme senast 5/5 till: Sven Åhlin, Björnhovdagatan 20, 38635 FÄRJESTADEN. Den som önskar USB-minnet i retur ska bifoga adresserat och frankerat returkuvert.

Tävlande

Tävlingen är öppen för alla, såväl amatörer som proffs, för ölänningar och besökande.

Jury och arrangörer

Juryn består av representanter för de arrangerande organisationerna, Ölands Naturskyddsförening, Ölandsbladet och Ölands skördefest, samt en oberoende professionell fotograf. Naturskyddsföreningen har två representanter.

Medlemmar i juryn och deras familjer får ej delta i tävlingen.

Juryn behandlar tävlingsbidragen anonymt varför bilderna inte får vara signerade

Vinnaren och priserna

Vinnaren meddelas snarast när juryn har fattat sitt beslut

Vinnaren offentliggörs under Naturnatten på Gråborg, onsdag 5/6 från 18:00.

Vinnaren erhåller ett penningpris på 10 000 Kr, och skall av dessa medel bland annat framställa bilderna i A3-format, inglasade för utställning på olika platser under året.

Vinnarbilderna kommer att visas upp i Ölandsbladet, i en utställning som kommer att cirkulera under tävlingsåret och förhoppningsvis också i en almanacka.

Vinnaren behåller rättigheterna till bilderna, men arrangörerna förbehåller sig rätten att publicera bilderna för marknadsföring av tävlingen och för kringarrangemang till denna inklusive eventuell kalender.

Ändringar

Håll dig uppdaterad om eventuella ändringar och kompletteringar här!