April – en annorlunda vår i år

Från april till oktober så bor hustrun och jag i Kläppinge på östra Öland. Det är härligt att återigen få uppleva och njuta av den öländska våren. Den fantastiska och kilometerlånga vårliga vyn från köksfönstret: från trädgårdens vildtulpaner och andra vårlökar, den gamla ladugården där koltrasten snart bygger sitt bo, vidare ner över odlingslandskapet, sjömarkerna och ända till havet. Höra lärkan och storspoven. Se gässen och tranorna som flyger över tomten. Och många andra vårtecken också förstås.

 Nu finns lille Isak

Det är samma vårtecken som i fjol, men våra upplevelser är ändå inte desamma. För nu finns lille Isak, vårt första och underbara barnbarn. Han är två månader när vår ”sommarsäsong” 2019 på Öland börjar. Isak ger oss djupare och varmare upplevelser av den spirande våren. Men också ett förstärkt perspektiv på vilka värden det är viktigt att slå vakt om och vilka som måste återskapas. Och på vad vi själva kan göra; allt för att dra vårt strå till stacken för att ge Isak och alla andra barn möjligheter till en bra livsmiljö: på Öland, i Skåne (där han bor) och på hela jordklotet. Allt hänger ju gränslöst ihop. Mer specifikt så tänker jag på värden kopplade till Östersjön och klimatet.

Vi vill göra vad vi kan för att ge Isak möjlighet att upptäcka Öland från precis där han ”är” för stunden. Uppmuntra hans nyfikenhet att upptäcka det lilla och det stora. En nyfikenhet som kan bidra till att ge honom glädje och inspiration att upptäcka vidare. Men också bidra till att längre fram ge Isak mod, ork och mening i att både njuta av naturen och vara med att säkra en bra livsmiljö framåt.

På upptäcktsfärd

I min fantasi går Isak och jag på upptäcktsfärd.  Nu i vår handlar det mer om att Isak har det varmt och skönt i vagnen, skyddad från allt för friska vårvindar, än att upptäcka. Men kanske hör han gässen som flyger över oss och havet som brusar. Utan att veta vad han hör förstås. Men intryck är det nog. Om än inte helt nya. För Isak har kanske redan har hört gässen i Skåne och vågorna i Öresund.

Nästa vår är nog upptäckandet lite mer medvetet. Trädgården räcker till för många upptäckter. Isak ser en nyckelpiga i kryddlandet. Jag sätter den på hans hand så att han får känna hur det kittlar när den går på handen och se när den lyfter täckvingarna och flyger iväg. I växthuset slår den fuktiga värmen emot oss. Tomatplantans blad luktar ganska så kraftigt när Isak tar på dem. Vi går ut från växthuset och ner till sparrislandet. Jag skär av några sparrisar. Isak får en i sin hand och hjälper till att bära in sparrisen i köket. Innan vi kommit till trappan så ser och hör han gässen som flyger över oss. Kanske känner han igen, i det undermedvetna, gässens kacklande. Jag tror det i alla fall. Små lamm kan också var spännande att se. Stulta fram på en stig på Hörninge mosse är också spännande. För att inte tala om stranden vid Kapelludden.  ………  Precis så blir nog inte upptäcktsfärderna, men förhoppningsvis åt det hållet.

Både kan och måste göra mer

Isak har ökat vår motivation att göra mer för att bidra till att återfå en Östersjö i balans och för att bryta jordens temperaturökning. Visst har vi och andra i vuxenvärlden gjort en del för det. Men det räcker ju inte på långa vägar.

I fjol körde jag och hustrun 2000 mil med elhybridbilen. Vi flög till Frankfurt för att cykla längs Mosel och till Mallorca för att vandra. Dessutom flög jag och sonen till Istanbul för att se Malmö FF spela fotboll. Visserligen klimatkompenserade vi för bilresandet och flyget, men det tar ju inte bort resornas klimatutsläpp. Vi kan inte fortsätta med denna livsstil. Vi både kan och måste minska vårt ekologiska fotavtryck. Och ändå fortsatta att njuta av att cykla, vandra och se på fotboll. I år tar vi tåget i stället för flyget. Vi väljer än klimatsmartare mat. Över huvud taget ska vi göra fler miljöriktiga val.

Ölands SNF:are

Hoppas att denna krönika inspirerar dig att göra mer för Östersjön och klimatet. För jag tror att de flesta av oss Ölands SNF:are klarar av det. Gå före än kraftfullare och än snabbare. Eller hur Ölands SNF:are?

 

BO LINDHOLM Naturvetare från Lund som bor i Kläppinge på somrarna och jobbat med miljöfrågor i Kalmar

 

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.