September – Allt vi borde hinna med

September är så mycket. Skördetid inte minst. Den som ändå hann med att ta tillvara på naturens och trädgårdarnas överflöd. Torka, sylta, safta, spara, säsongsfrossa. För min del har det bara hunnit bli lite blåbär och fikonmarmelad. Märkligt att kunna skörda fikon i Sverige, men det är en ny tid nu. Juli var enligt en debattartikel av Johan Rockström i Dagens Industri den varmaste månaden på jorden sen mätningarna påbörjats: ett fakta i ryggen som transformerar höstskörden till en smula tröst i en verklighet som skaver.

Vardagslunket efter sommarledigheten har paradoxalt nog börjat att infinna sig. Fredagarnas skolstrejker återupptas, samtidigt som det är bråda dagar för bär- och svampplockare. Årsungar av fåglar måste hinna lämna landet innan insektspopulationerna kraschar, och för naturnördar som jag så är det nu man besöker tippar med trädgårdsavfall för att leta så kallade adventiver. Adventiv är ett märkligt ord av latinskt ursprung, som har väldigt lite med advent att göra. Ordet kommer av av adveʹnio, ungefär ’tillkomma’, och har bland botaniker betydelsen ”en ursprungligen främmande växt som efter någon form av införsel mer eller mindre naturaliserats i ett område”.

Adventiver i form av anisisop och toppamarant vid en tipp för trädgårdsavfall

För den oinvigde kan det tyckas lite märkligt att ta sig runt på återvinningsstationer, byggarbetsplatser och på plantskolornas komposthögar, men jag lovar – det är mycket spännande. Det ska också sägas att bland landets floravurmare finns en betydligt mer liberal inställning till medelst mänsklig omsorg nyanlända arter än bland ornitologer. För inte så länge sedan stod det klart att en skadad spansk grågam som omhändertagits och försetts med GPS-sändare (och som under sommaren gäckade skandinaver på sin genomresa) inte blir kryssbar, även om den på egna vingar gör en långväga Europaturné just nu. Ibland är vi naturintresserade människor lika spännande att förstå sig på som den natur vi själva så gärna studerar!

Om inte soptippsletning efter adventiver (jag rekommenderar förresten Facebookgrupperna ”Los adventivos” och ”Ölands flora”) var avskräckande nog så är några andra tips för årstiden att leta mjöldagg, rost, minor och galler. Om detta låter som gallimatias kan jag hinta om att det handlar om små, små saker i naturen, om arter, eller fenomen, kopplade till arter.

Ärtmjöldagg på kråkvicker

 

Rostsvamp på knölklocka

Ännu fler tips för årstiderna presenteras förresten i min nya bok ”Ölands natur – okända och ökända (ö-kända …) arter”, som jag själviskt vill rekommendera som årets julklapp utifrån en Ölandshorisont.

Pav Johnsson

 

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.