Juli – månaden då solens och vindarnas ö gör skäl för devisen.

av Liselotte W Waldenström

Vi brukar ju också säga att årsnederbörden på ön är jämförbar med Saharas, så nog är solchanserna stora på Öland, ett semesterparadis! Visst förekommer regniga dagar, som tur är, men de flesta växter som växer på det jordtunna alvaret är anpassade till torka. Strandängarna och betet på östra sidan klarar sig många gånger tack vare den nattfukt som driver in från havet. Vinden torkar också ut växtligheten, rena rama höfläkten över alvaret. Betesdjuren ställer sig gärna ute på stränderna med sjöbrisen i pälsen och med klövarna i vattnet om de har möjligheten.

betesdjur

 

Men finns det då något att uppleva som besökare, annat än de härliga sandstränderna? Självklart! Går du ut på alvaret, glöm inte ta med ordentligt med vatten, drick som i öknen! Det finns t.ex. roliga gräshoppor både i kalkgruset (blåvingad) och mellan enarnas växtlighet (rosenvingad), svenska flaggan blommar dvs den stora fetknoppen slår ut sin knallgula blomsamling och straxt bredvid blommar den stiliga blå axveronikans långa ax. I närheten av de öländska våtmarkerna blommar ett antal underbara orkidéer, min favorit är den stillsamma kärrknipproten.

Fågelsången har tystnat men det finns gott om tid att träna på lockläten! Näktergalens snarkande varningsläte går inte av för hackor! Skärfläckeungar knallar omkring på strandrevlarna och tofsvipeungar och större strandpiparungar kan trycka på grusvägar som leder till stranden- se upp! Tornseglarnas hialösa busflygningar runt husknutarna, där de lyckats ta sig in och boa under takpannor, kan göra vem som helst lycklig! Har du lyckan att äga ett hus med fri inflygning – men fel sorts tak – sätt gärna upp några tornseglarholkar – de kommer att undersöka dem första året, men sen kommer de! Iiiiiiii iiiii!

holk

 

 

 

 

 

 

Liselotte W Waldenström

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.