Unik fossil fisk på Öland

Ett mycket stort fiskfossil har påträffats på Norra Holm i Trosnäs by. Fossilet har i sekler varit dolt av klappersten som årets vinterstormar flyttat undan. Fyndet är spännande eftersom stenen är flera hundra miljoner år äldre än de fiskfossil som tidigare varit kända.

Fossil av en förmodad ursprungsform till nutida stenbit Cyclopterus lumpus (foto Börje Ekstam CC)

Enligt evolutionsbiologen Anders Hargeby, som tagit del av bilderna, är det ovanligt med så stora stora och välbevarade fossila fiskskallar, där till och med ansiktsuttrycket framträder tydligt:
– Spontant tänker jag att fisken i fråga kan vara en tidig sjuryggsfisk (Cyclopteridae), alltså en släkting till dagens stenbit (Cyclopterus lumpus). Att den är så välbevarad tyder på att den fossiliserats under väldigt speciella omständigheter. Sannolikt beror det på en samverkan mellan ett hastigt uppkommet väderfenomen, t.ex. att vinden vänder, och att ett djur utstött ett kraftigt och repetitivt ljud. Under nutida förhållanden kan sådana utlösande ljud exempelvis komma från en galande tupp och processen benämns då ornito-anemologisk petrifiering. Då fåglar ännu inte utvecklats under tidsperioden, då fisken antas ha levt, kan det istället ha varit en Ichthyostega, en utvecklingsform mellan fisk och kräldjur, som utstötte ett läte med liknande effekt, säger Anders Hargeby.

Geologen Jan Mikaelsson konstaterar att stenen är ca 1,6 miljarder år gammal. Bergarten är en något vittrad glimmergnejs, medan själva mundelen tycks vara en vittrad diabas. Jan Mikaelsson påpekar att diabas är relativt vanligt förekommande i berggångstråk och att sådana kan vara betydligt yngre, t.ex. från mellersta paleozoikum, som omfattar devonperioden för 359-411 miljoner år sedan. En möjlighet kan alltså vara att en hålighet, med ursprung i fiskens mun och mag-tarmkanal, fylldes med gångbergarten långt efter att själva kroppen fossiliserats. Under devon utvecklades många nya fiskarter, särskilt bland pansarhajarna (Placodermi), medan de för den öländska berggrunden så typiska ortoceratiterna och trilobiterna blev färre.

Fossil skalle av pansarhaj (Eastmanosteus calliaspis). Foto: Ghedoghedo (CC), Wikipedia.

Fyndet har redan väckt stor lokal uppmärksamhet. En av dem som besökt platsen är fiskeexperten och bagaren Ulf Granholm. Ulf berättar att Södviks bageri nu arbetar med att utveckla en helt ny bakelse för att uppmärksamma det unika fossilet. Under den kommande påskhelgen väntas många besökare till udden som ligger nära Södvik. Det är inte klart vad bakelsen ska kallas men Ulf menar att alla är välkoma att lämna förslag.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.