En kung lär en gång i tiden ha sagt ” Gå bort till myran, du late; se huru hon gör, och bliv vis.” Vi kan omöjligt veta vilken myrart meningen syftade på; det finns över 12 000 kända arter, men man kan med säkerhet säga att det inte handlade om arten Polyergus rufescens, amasonmyran.
Amasonmyran är en myra som tar andra myrarter som slavar. Detta sker genom att den attackerar andra bon, dödar de myror som gör motstånd och bär sedan hem larver och puppor till det egna boet. Utan slavarna skulle kolonin gå under relativt snabbt. Detta beror på amasonmyrans specialiserade käkar; de kan inte använda käkarna till att bygga, mata larver eller ens äta själva; de kan endast strida och bära hem bytet.
En ny koloni grundas genom att en befruktad amasondrottning tränger in sig in i en annan arts bo, dödar den befintliga drottningen och accepteras av de andra arbetsmyrorna. Hon kommer sedan att vara den enda amasonmyran i boet tills hennes första avkomma kryper ur sina kokonger.
Det svenska namnet, amasonmyran, har inget med regnskogen Amazonas att göra. Det syftar på de krigiska kvinnor som finns med i den grekiska mytologin.
Amasonmyran finns huvudsakligen i södra och centrala Europa. Utbredningsområdet sträcker sig från de nordligaste delarna av Spanien och östra Frankrike österut till sydvästra Sibirien och norrut till den södra Östersjökusten.
Bona kan hittas på torra solexponerade marker med kort vegetation.
I Sverige är den mycket sällsynt med endast ett tiotal fyndplatser på fastlandet. På mellersta Öland är den något talrikare; knappt hälften av de svenska fynden har gjorts i detta område. Eftersom den är så sällsynt så är arten rödlistad i Sverige och räknas som starkt hotad.
Ett ställe där jag personligen hittat flera bon är Borgholms slottsalvar, ett Natura 2000-område som gränsar till naturreservatet Borga hage. Vid ett tillfälle lyckades jag och min son att fånga en attackraid på film. På filmen kan man se att amasonmyrorna rör sig snabbt över ett stenparti på alvaret. Riktningen är, till skillnad från när andra myrarter rör sig längs en etablerad myrväg, i stort sett enkelriktad. Myrorna rör sig bestämt från en plats till en annan. Troligtvis visar filmsekvensen slutskedet av attacken när de sista amasonmyrorna tog sig hem igen till det egna boet.
Amasonmyran har ett mycket speciellt levnadssätt och är en mycket sällsynt myrart i Sverige. Det största hotet mot arten torde vara att dess habitat växer igen, bland annat på grund av minskat betestryck. På Öland är den något talrikare än på fastlandet och det är därför viktigt att vi arbetar aktivt för att bevara alla typer av alvarmark.
Jan Ekelin är en ölänning som är livsmedelsinspektör i Kalmar och på fritiden naturälskare och amatörentomolog med myror som specialitet.
Kommentera