Februari — en månad full av förväntan

På denna sida kommer du varje månad att hitta en naturbetraktelse skriven av en av styrelsemedlemmmarna i ÖN (Ölands Naturskyddsförening). Denna första februaribetraktelse är författad av Lisa Tengö

Träden är organismer som fascinerat människan i alla tider. Bevisen är många; vi härstammar från Asken Ygdasil enligt den gamla asatron, svenskarna har valt väldigt många namn som kan härledas till träden; Lind, Björk, Gran, Ekstam, Lindgren etc. Förr var det vanligt att man planterade vårdträd när man flyttade till ett nytt hus, inom folkmedicinen finns många bot bland träden och man har samlades kring heliga träd.

 

Februari är en månad full av förväntan. Det kan visserligen fortfarande vara full vinter men det har blivit ljusare, fåglarna börjar höras och detta är den bästa månaden att studera träden. Träden är pålitliga de finns där året runt, år efter år, i bästa fall årtionde efter årtionde. Passa därför på att gå ut i naturen ioch lär känna träden denna årstid innan fågelsång och alla vackra men kortvariga örter tar all uppmärksamhet. Senare på våren och under sommaren är allt grönt och det är svårt att urskilja varje träds personlighet. Nu kan man studera dess arkitektonik (form) och dess knoppar.

Hasseln brukar vara det första trädet som blommar. Hanblommorna för sig i långa hängen och honblommorna för sig, små knopplika med röda tofsar. Håll utkik! i soliga lägen kan det snart vara dags.

 

Denna bild på hassel är hämtad från http://runeberg.org/nordflor/ .Här finns plancher med tydliga teckningar av blommor och blad,

 

De svenska trädens blommor är ofta dioika, dvs hanblommorna sitter för sig och honblommorna för sig.

 

Många av träden blommar innan bladen slår ut. Till exempel lönnen. Man ser på lång håll ett blommande lönnträd. Det lyser intensivt grönt. Viktigt för de nykläckta hummledrottningarna när de söker föda tidig vårdagar.

 

Jag har aldrig förstått uttrycket lindblomsgrönt, den färgen kommer inte ens i närheten av lönnblommornas praktfulla grönska.

 

Som sagt det är i februari man ska gå ut och studera trädens knoppar innan de slår ut, knopparna har funnits färdiga sedan i höstas gömda i omslutande knoppfjäll.

 

http://linnaeus.nrm.se/flora/listor/knopp.html finns fina bilder på hur de trädens knoppar. Vill man lära sig mer rekommenderar jag varmt TRÄDENS KNOPPAR av Andres Rapp. Små minnesramsor som ”Aska svarte, Eka papiljott, Tvillingarna lönn, Violetta al och Skäggiga hassel gör det enkelt och roligt för gammal och ung att lära sig träd om vintern.

 

Njut av februariljuset, även om snön ligger kvar! Gå ut och umgås med träden!

 

Dela

Kommentera

1 thoughts on “Februari — en månad full av förväntan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.