Mars – månaden då vår och vinter kämpar om makten

Av Urban Anjar

Redan i februari hörde vi glada tillrop från vänner om blåsippor, lärkor, tofsvipor och andra vårtecken. Just nu vräker blöt snö ner utanför mitt fönster i Vickleby. Trädgården är nästan helt vit. Jag ger nog upp mina planer på att ge mig ut med kameran för att leta vårtecken och tänder en brasa i kaminen i stället. Jag börjar leta marsbilder i datorn och noterar att snö i mars inte bara är något som hör fjällvärlden till.

dscf5539

Den här bilden tog jag på väg till jobbet den femtonde mars ifjol. Även om det är snö kan man ju konstatera att det börjar bli ljust, både på morgnar och kvällar, så man ser betydligt mer av det vackra öländska landskapet än vad bilstrålkastarna förmår lysa upp. Bara en sån sak gör mig betydligt gladare. Jag sa väl att jag tog bilden på väg till jobbet. Jag har alltid minst en kamera med mig. Man vet aldrig vad som kan dyka upp.

Nåväl, vintern kämpar en ojämn kamp så här års. Dagarna blir längre och solen står allt högre upp på himlen och förmår värma allt starkare. Snön drar sig tillbaka och det blir dags att packa kaffetermos och några mackor för att ge sig ut att leta vårtecken.

copy-2012-03-11-08.47.55.jpg

Plåta vårblommorna

Kanske får du syn på några blåsippor i något soligt och vindskyddat läge, men troligare är att du får vänta till i april. Förmodligen vill du ta en bild av dem. Vill du dessutom ta en riktigt bra bild kan du göra det med nästan vilken kamera som helst, också den i mobilen. Däremot behöver du oömma kläder. Du måste ner på marken (fast det är blött och kladdigt) för att få en vettig vinkel, sen måste du krypa riktigt nära. Själv har jag skaffat byxor med knäskydd, såna som snickare och andra hantverkare använder, och de är toppen till blombilder.

dsc_1810_02

Nästa faktor att fundera över är ljuset. Var inte rädd för att prova att ”plåta” i motljus. Det är kanske lättare att få en någorlunda vettig bild med solen från sidan eller bakom ryggen, men har du tur kan det bli riktigt bra med motljus. De flesta plåtar ju digitalt idag och då finns det inget som hindrar att du tar flera bilder i olika ljus och ur olika vinklar.

Själv har jag återfallit i det analoga med svartvit film, framkallning i tvättstugan och med det ett långsammare och mer tankfullt sätt att hålla på med fotografi. Medan jag skrev detta gjorde jag en paus och var ute och tog några bilder på en snötäckt bygata, men de bilderna blir inte klara idag …

img017

Uppdaterat 6/4 Bygatan i snö

Årets Ölandsfotograf

Annars börjar jobbet med Årets Ölandsfotograf 2014 dra igång. I början på maj ska bidragen på temat De öländska alvaren i färg och form vara inlämnade. Kanske är du årets vinnare? Kanske någon du känner?

 

 

Dela

Kommentera

1 thoughts on “Mars – månaden då vår och vinter kämpar om makten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.