Väntan är över nu är maj månad här!

IMG_4900

Hade stora förväntningar på mig själv inför det här inlägget…

Maj månad är ju ändå min månad, den månad jag föddes, när det är som roligast att vara ute i naturen oavsett om det gäller att titta på fåglar eller växter.

Men så insåg jag, de utflykter jag gör varje söndag har på sista tiden varit i Småland… Och vädret som varit underbart slog 1 maj plötsligt om och blev kallt och regnigt, inte speciellt trevligt eller inbjudande.

De andra krönikörerna har hittills tagit upp mycket som även ligger i mitt intresseområde (uppenbarligen eftersom jag är medlem i naturskyddsföreningen) så mitt stora problem har varit: hur fångar jag ert/andras intresse?!

Självklart kan jag skriva om hur naturen slår ut för fullt nu eller om att lövsångare och näktergal har kommit till vår lilla ö eller ska jag skriva om hur man bäst fotograferar naturen? Men det har ju mina kollegor redan skrivit om, kanske inte just de fåglarna eftersom de dök upp i maj men ändå. Eller ska jag berätta om de olika orkidéerna man kan hitta ute i markerna, om den lilla krutbrännaren, Sankt Pers nycklar och så klart kattballarna (öländska namnet på backsippor, eller var det möjligtvis fältsippor som kallades så…)

IMG_4818

Nej, jag tänker skriva om nått annat…

Som att alla som klagar på att de inte får komma ut i naturen men sedan står på ett löpband eller sitter på en motionscykel på gymmet, dra på er skorna och spring eller cykla ute!

Eller för den mer äventyrlig så sela upp, ta med klätterrepet ut och upptäck de underbara klätterställena på Öland.

Igår var jag ute med min lillasyster på en joggingtur i slottsskogen och när vi tog vägen över alvaret så hörde vi den första näktergalen för i år, känslan av att höra den samtidigt som solen gick ner och skymningen kom krypande med sin kyla. Det är något speciellt!

IMG_4844

Och det behöver inte krävas mycket från din sida, var bara uppmärksam! Tidigare igår (9/5) när vi var på väg över bron så landar en fiskgjuse plötsligt på broräcket framför oss och i de kraftiga klorna sprattlade en ål. Det intressanta är att det nog inte var många utom oss tre i vår lilla bil som såg detta.

För att komma över lite på miljösidan som är en av de många saker jag brinner för, så är det nu hög tid att börja så inför sommaren eller om det känns som för mycket arbete köpa färdiga plantor. Se bara upp för järnnätterna! (Nätter med frost)

Även om man bara har en liten balkong så kan man odla smultron i en kruka eller varför inte jordgubbar i en ampel? Basilika gror inom en vecka och snart har du fina plantor att använda i maten, bor du på Öland så går det faktiskt att plantera ut basilikan lite senare på försommaren och det känns väl mycket trevligare att veta att det är något man själv dragit upp istället för att det har fraktats hela vägen från Spanien och är fullt med ogräsmedel.

Så passa på och ta vara på vad naturen har att bjuda på så här på vårkanten oavsett vilken form du går det i!

IMG_4895

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.