December – avslutning och omstart

I årets sista månad ska man kanske sammanfatta året som gått. Men man kan också se framåt och börja planera exkursioner för nästa vår och sommar. När jag inhandlat Thorsten Janssons bok Öländska gåtor samt En guide till Ölands växtvärld (Ölands Botaniska Förening) så var framtidsalternativet klart intressantast. Det och det och det måste jag ju bara se till våren. Jag har t o m börjat lägga in GPS-koordinaterna som tillhandahålles i böckerna i telefonen. Det tar tid att läsa dessa böcker eftersom jag blir så inspirerad att jag hela tiden måste titta i kartor och annat samtidigt.

Nåväl, även om molntäcket just nu ligger tungt över Öland så tittar någon liten solstrimma fram i bland och lockar till utflykter. Den finns en del att se fortfarande. Det rapporteras om rosor och gullvivor som blommar och de som har en högsäsong just nu; jordstjärnorna. Fåglar finns också att döma av Dagens Fågel i Svalan (Rapportsystem på nätet för fåglar).

IMG_1445-Himmel-och-hav

En tur till östra Öland brukar vara givande så dit går färden idag. Här finns mycket att se och inte så många människor som trängs om utrymmet. När jag går ner i hamnen vid Bläsinge ser jag inte en kotte. En promenad på sanddynerna söder därom är lite blåsig men mycket frisk luft är inte så dumt om man är påpälsad. Inga jordstjärnor men väl en vacker himmel när solen letar sig ned i molntäcket. Tyvärr hittar jag paraffin eller något liknande på stranden i klumpar och blir påmind om den omfattande båttrafiken utanför Öland. Jag tänker med oro på vad en stor oljeolycka kan ställa till med.

IMG_1447-Paraffin

En av fördelarna med att vara ute i december är att få komma hem och sätta på kaffet. Men innan dess hinner jag se en stor flock med bergänder i Färjestaden, ca 500 st. Så många har jag nog inte sett tidigare. Den här dagen ute på Öland blev bra även om det var kallt och december. Men nu måste jag hem och fortsätta planera vårens utflykter.

Stefan Svenaeus

Dela

Kommentera

2 thoughts on “December – avslutning och omstart

  1. Ja dessa paraffinliknande klumpar diskuteras bland fågelfolk, kan man lämna in dem för analys någonstans? Insamling lär pågå med plastsäckar att hämta på några ställen som kommunen lägger ut. De lär finnas utmed östra kusten från Ottenby och minst till Bläsinge då!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.