April

Sol, regn, storm, dimma, fåk, värmebölja, åska, nattfrost, regnblandad snö – aprilväder! April är en händelserik månad då vintern slutligen besegras av våren. Vissa år spjärnar vintern mot länge, men förlorar alltid till slut. Jag minns april 1977 då en riktig öländsk fåk slog till och lamslog ön under några dygn. Ölandsbron stängdes eftersom plogbilsförarna inte hade sikt framför motorhuven. Det var med fara för livet man gav sig ut när det var som värst. Det gick snart över och våren tog fart igen.

De tidiga blommorna har redan visat sig, men under april kommer fler och den tidiga grå våren förskönas av blommornas intensiva färger. Det är kanske vårfåglarna ändå som de flesta förknippar med våren. Fåglarna tydliggör sin ankomst med ljud som vi inte hört på länge och som sprider glädje. En dag i början av april sitter den där, sädesärlan, som mer följer kalendern än vädret. Det är en milstolpe i vårens utveckling för mig.

På våren är nyfikenheten som störst kring vad som händer i naturen. Vi är svältfödda och vill ta del av så mycket som möjligt. Under april händer så mycket så snabbt att jag inte brukar hinna uppleva allt. Våren drar ifrån och jag blir omkörd – som vanligt. För många år sedan hade jag förmånen att vistas i den öländska naturen varje dag och dessutom få betalt. Då kände jag att jag någorlunda kunde följa med i vårens utveckling. Jag jobbade då med att kartera för den öländska jordartskartan åt SGU (Sveriges Geologiska Undersökning).

Vår längtan till våren och dess utveckling är speciell. Förutom den biologiska utvecklingen kommer också ljuset tillbaka. Men vi längtar också till de andra årstiderna. Fördelen med att leva i den tempererade klimatzonen är att vi alltid har något att längta till. Nu är det dock den öländska våren som gäller. Passa på att komma på vår exkursion den 12 april, då vi ska beskåda fågelsträcken i Kalmarsund!

Försök att hänga med aprilvåren! Ut och njut, maj är snart här!

Staffan Arvegård

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.