November

Jag sitter här i novembermörkret och kurar under min filt med en kopp te bredvid mig. Just nu befinner jag mig på fel sida av sundet och det är snart ett år sedan jag packade ihop och blev fastlänning igen.

November är lite av en paus-månad, det är inte vinter riktigt än men trots att löven ofta sitter kvar på träden så är det lite mer än höst ändå. Det är fortfarande svårt att skåda fågel (eftersom de gömmer sig bland löven) och de flesta växter har blommat över, så vad ska man ut i den kalla gråa naturen och göra?

Jo, nu har du ett ypperligt tillfälle att studera det som oftast glöms bort! Borsta bort lite löv kring en stubbe och det är nästan garanterat att du hittar en intressant liten organism, svamp.

Brun flugsvamp 3   fjällig-tofsskivling-2  tegelröd-slöjskivling-2

Brun flugsvamp/Fjällig tofsskivling/Tegelröd slöjskivling

Visste ni att svampar inte tillhör växtriket men inte heller djurriket? De utgör ett eget rike och läran om svamp kallas mykologi. Människor har alltid fascinerats av svampar, det sägs tillexempel att vikingarna använde sig av flugsvamp för att försätta sig i bärsärk.

Men sådant kan ni läsa om själva på internet om det låter intressant. Annars föreslår jag att ni helt enkelt går ut och tittar, de finns nästan överallt, det kan räcka med att gå ut på gräsmattan och bara titta lite  närmare på var som gömmer sig bland grässtråna.

Dock vill jag höja en varningens finger! Är ni inte helt säkra på att det ni hittat är en ätlig svamp, ät den inte! Men man kan ju titta, fotografera och bara njuta av att det faktiskt förekommer färgexplosioner även i en av de gråaste månaderna.

Nu tänker jag återgå till mitt te, så jag önskar er god jaktlycka!

Naja Magnusson

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.