Mer mull blir klimatiskt gull

Ofta uppmärksammas hur vi kan minska klimatpåverkan genom att äta mindre nöt- och lammkött eller plantera träd. Men det finns fler vägar att gå! Vi kan låta ekosystemen hjälpa oss att bromsa uppvärmningen. I djurtäta odlingslandskap som här på Öland kan jordbruket bidra genom att låta mer kol bindas in i åkermarken. Ett global ökning av mullhalten (mängden dött organiskt material, alltså kolföreningar) i de översta 30 cm av marklagret med 0.4 % per år räcker för att helt stoppa koldioxidökningen i atmosfären med nuvarande utsläppsnivå! På köpet blir våra jordar mer produktiva, bättre på att behålla vatten och näringsämnen, får ökad biodiversitet i marken och blir mer motståndskraftiga mot klimatstress.

Idag kan flygbolag och andra företag klimatkompensera genom att betala för trädplanteringar. Kanske våra jordbruksföretag på motsvarande sätt kan ta betalt för omläggning som innebär att åkermarkerna binder in mer kol! Förutsättningarna borde vara särskilt goda på östra sidans sandiga jordar, och på dikade organiska jordar, som tidigare varit våtmarker.

Här finns material att läsa och ladda hem:

Soils for food security and climat (PDF)

Principskiss

Websida om 4 per 1000 initiative

YouTube-film om 4 per 1000

 

 

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.