Maj

”I skrivande stund”- flög årets första gök framför bilen! Nej, jag kör inte just nu, men det lät så bra. Och flög gjorde den! Ölandsvårens mest extatiska tid,  månaden maj, är härmed inledd! Jag brukar rekommendera alla som inte lyckats se en gök att besöka södra Öland; landskapet är som gjort för gökstudier! Och populationen är fortfarande stark, tack vare alla håriga fjärilslarver, sägs det. Man har under alvarpromenaden chans att höra deras olika läten – hane och hona för en dialog när de träffas minsann. Dessutom får man se dem flyga med sina karaktäristiska, snabba vingslag och falkliknande silhuetter. Sen gäller det för honan att få ut alla 17 (!) äggen i lämpliga bon. Ängspiplärkan lär ligga illa till, men det är en annan historia. Är man intresserad så finns en underbar bok om göken av illustratören m.m. Hans Sjögren och zoologen Per G Ericson. Hur vet gökhonan vilken färg hon har på äggen….. En cliffhanger.

Nu i maj har man svårt att hänga med, varje morgon när man tittar ut genom fönstret har något nytt hänt. Jag vet folk som säger att man nästan blir lite stressad. Men glöm inte att njuta, på väg till jobbet – ta en liten extra sväng om du lyckas komma upp lite tidigare. Eller när du ska nåt ärende – lyssna efter svarthättans silverklockstoner, lövsångarens vemodiga sång och gör som många vackra ”blomster” – vänd dig mot solen en stund. D-vitaminer och ljus ger oss påfyllning i både kropp och själ!

För nu ska vi orka ta ansvar för vår härliga ö. Arbeta för att ta vara på vattnet som alla behöver, ifrågasätta om alla storförbrukande industrier verkligen jobbar för att inte slösa (har de använt sina vinster till att investera i slutet kretslopp med rening av det använda vattnet?), ta vara på det eftertraktade regnvattnet från våra tak, stora ladtak som små hustak, uppmuntra återskapande av gamla våtmarker – de nya bevattningsdammarna dunstar det enorma mängder vatten ifrån tyvärr. Och kanske fundera på om vi verkligen behöver fylla poolen just i år! Bevattningsdammarna används ju åtminstone till matproduktion!

Visst vore det skönt att kunna säga att jag har gjort vad jag kan! Lycka till!

Liselotte Wetterstrand Waldenström

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.