Juni – Öland, kulturön

Av Urban Anjar (text och foto)
Det är din tur att skriva månadskrönika, står det i ett mail som plingar till i datorn. 
 
Igen? tänker jag, som om det var förra månaden. Men det är något relativistiskt, med rumtidens krökning eller något. Det var faktiskt vinter och stormen Gorm hade precis släppt sitt  grepp när jag skrev sist, så det är säkert min tur igen. Eller otur?
 
Funderade lite på att skriva nåt tungt om vattnet, om global uppvärmning och sånt, men också om hopp och strategier, men ser nu att jag var rätt tung, torr och tråkig förra gången, så den här gången får det bli något annat.
Jag borde kanske skriva nåt om orkidéer och näktergalar, men jag har faktiskt knappt hunnit vara ute någonting på rätt länge. Näktergalen är ju svår att missa och en rödstjärt har hängt i bigarråträdet utanför dörren när jag stressat till jobbet. En dag när jag inte var fullt så stressad hann jag få fram kameran. Nåväl, naturlyriska essäer gör nog andra bättre, så jag släpper det uppslaget.
ND3_9636

Rödstjärt, och jag som bestämt mig för att överlåta det där med fågelbilder på andra

Drar mig hastigt till minnes hur mycket som hänt sen i fjol vid den här tiden. Jag ska skriva om allt som händer här på ön, det vill säga inte allt, men en del av det jag varit med om. Att Öland har en fantastisk natur har jag vetat länge, i alla fall sedan jag som tonårig fältbiolog cyklade runt här under några vårdagar ett skollov. Kulturlivet tog det mig lite mer tid att upptäcka, men det är så intensivt att man, i alla fall sommartid, nästan blir stressad av alla utställningar, spelningar, festivaler, uppläsningar, föredrag och vernissager. 
Men stressa inte upp dig. Sommaren är också en härlig tid för skönt ”häng” med en fika, en bit mat, en glass eller en bira. Öland har många bra ställen för sån’t. Jag kan tipsa om Mejeriet och Ölandschoklad och i de fallen har jag faktiskt stöd av White Guide.
L1250318_ändrad

Café Mejeriet, något av ett stamställe på sommarkvällarna

 
Jag har följt en liten del av kulturlivet på främst södra Öland med kameran och tänkte ta med dig på en lite bildkavalkad. Jag får nog ändå gallra rätt hårt och försöka plocka russinen ur kakan och vinklingen blir hårt personlig. 
Jag bor två hus bort från Capellagården, som precis slagit upp portarna till sin sommarutställning, så vi börjar där. Elever från hela världen kommer till vår ö för att lära sig keramik, textil, möbelsnickeri och ekologisk trädgårdsodling. På utställningen kan man se något av vad de lärt sig under sina år här på Öland. Sen kan man ströva runt i trädgården och handla ekologiskt odlade plantor i trädgårdsbutiken.
_UAX7380

Bara några dagar innan vernissagen bränns Linn Johanssons porslinsklänning i full skala i en specialbyggd ugn. Det var lite som med Schrödingers katt, skulle den klara brännigen? Det tog flera dagar innan man kunde öppna ugnen. Du får själv besöka utställningen för att ta reda på hur det gick!

 
Capellagården har för övrigt spritt sina frön runt om på ön. Vi har ett antal yrkesverksamma keramiker och andra hantverkare med bakgrund där. Capellagården, då har du räknat ut att världens medelpunkt är Vickleby. Min världs alltså.
Cyklar man ner för backen och över slätten ner mot sundet kommer man till Sandbergen där det under några sommardagar hålls Sveriges mysigaste musikfestival, Öland Roots. Naturligtvis krävs det ett stort engagemang för att få allt att fungera och jag vet att gänget bakom festivalen brukar börja planera nästa festival lagom när det är rivet, städat på området och allt hyrt och lånat är återlämnat. Men allt jobb är inte förgäves. Den festivalen vill jag inte missa. Jag fick argumentera lite extra för att få semester just då, men jag kommer dit i år igen. Som vanligt inleder öländska Alvaret, men sen kommar många internationella storheter.
ND3_7021

Sveriges mysigaste festival, Öland Roots.

 

ND3_8179

Bob Marleys gamle bandpolare Bunny Wailer på Öland Roots 2015.


Musik i Världsarvet var ett projekt i fjol som ledde till en skivproduktion och en festivaldag i Mörbylånga. Musiker verksamma i olika genrer möttes och samarbetade. Där spelade bland många andra Rotation och Alvaret och där sjöng Cecilia Lindwall. Saga Björling och Magnus Bergman hördes i flera olika akter.
ND3_9703

Musik i Världsarvet. Delar av världsmusikbandet Rotation. De är nio personer i bandet, så det är inte lätt att fånga alla på en bild.

 


ND3_9907_01

Saga Björling, bilden är dock från en annan spelning.

 

 
ND3_9998

Magnus Bergman på Musik i Världsarvet.

 

Skördefesten och konstnatten är en annan höjdpunkt för kulturen på ön, det är kanske då många från fastlandet upptäcker att Öland har mer än soliga sandstränder och sällsynta fåglar att erbjuda, men det händer saker nästan ständigt. 

_1250756_ändrad

Skördefest på Capellagården.

 

 
L1250528_ändrad

Capellaläraren Ellen Ehk Åkesson vid sin vernissage på VIDA muséum.

 
ND3_4490_ändrad

Kulturprisade fotografen Emmi Roosling, som också är min studiokompis.

 
Natten var ett musik- och konstprojekt initierat av Magnus Bergman med filminspelning och låtsläpp på Spotify. Jag fick uppdraget att göra bildproduktionen till ”skivomslaget”. På bilden Magnus och Saga Björling. Vi prövade en del rätt vilda bildidéer innan vi stannade för bilden nedan. 
ND3_6643

Omslagsbilden till Natten

 
 
Under våren har också Färjestaden fått ett nytt bibliotek, och där hade man en stjärnspäckad invigning, med folk som Barbro Lindgren , Bob Hansson och Tove Folkesson och förstås musik med Rotation. 
ND3_8974

Barbro Lindgren vid invigningen av det nya biblioteket.

 
Årets Ölandsfotograf är ett av ÖN’s bidrag till kulturlivet på Öland. Vem som tar hem titeln i år får vi reda på under naturnatten. Jag hade inte möjlighet att delta i juryarbetet i år, så det blir en överraskning även för mig. Vi ger också ut den gula broshyren Natur och Kultur, som du bör ha fått i brevlådan eller kan plocka upp i affären eller på ställen turister brukar besöka. Vi brukar också ordna föredrag i samband med Världsbokdagen.
ND3_0067-2048b

Kanske är du Årets Ölandsfotograf, eller i alla fall nästa års. Snabba på, damma av kameran och ut och plåta! Men tävlingen är rätt tuff. Tolv bra bilder, en för varje månad och detta på ett givet tema.


 

L1250161_ändrad

Och du, glöm inte att hinna ta det lite lugnt också i sommar. Prova Ölandschoklads hemgjorda glass, till exempel.

 Gillade du bilderna, hittar du mer på Instagram. @urbanan heter jag där. Kolla också in Södra Öland och bli gärna medlem.
Trevlig sommar!
Urban

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.