Juli – Vandra på Stora alvaret

Under några år har Mörbylånga kommun och Länsstyrelsen i samarbete med markägare gjort i ordning en vandringsled över Stora alvaret från Karlevi till Penåsa.  Det är sammanlagt ca 3,5 mil vandringsled över alvarmark där man passerar det mesta sevärt i dessa trakter. Man vandrar ostört med stora utblickar inte helt olikt fjällterräng, dock utan dess stora nivåskillnader. Här är det platt men ibland stiger och sjunker terrängen lite här ute också. Det är lättgånget men ibland kan det vara blött beroende på väder och årstid.

Går man i maj är det orkidéerna som förekommer i mängd på torrängarna. I slutet av maj och början av juni är blomningen av ölandssolvända riklig. På sommaren kan det bli torrt och knastrigt och då kan savannen/stäppen kännas nära till hands. Vintertid kan man känna antydan av Sibirien. Det finns geologiska fenomen att ge akt på och gravrösen från bronsålder/järnålder finns ett antal. En liten hög hopsamlade kalkstensblock kan säkerligen vara resterna av en fårvaktarkoja från gamla tider. Här ute råder en rogivande tystnad; man hör bara vinden och lärkor. Ibland kan man höra det ödsliga lätet från ljungpiparen som bevakar dig från en liten tuva.

Vandringsleden är försedd med små stenrösen så den är lätt att hitta. Den är indelad i etapper. Om man börjar från norr så gör man det i Karlevi. Du går genom Södra Karlevi naturreservat, över mittmuren, vidare ner till Frösslunda och sedan till vägen mellan Resmo och Stenåsa. Den här etappen är 13 km. Här finns en karta över första etappen (gul lilnje). Under vandringen passerar du bl a detta:

Från parkeringen vid Karlevi går man ut på alvaret

I maj blommar orkidéerna

 

 

 

 

 

 

Präströr – ett bronsåldersröse

 

 

 

 

 

 

Om du fortsätter över vägen mellan Resmo och Stenåsa börjar nästa etapp (5 km, karta över etapp två, röd linje). Här möter efter några hundra meter Kritmossen på höger hand och en gammal dammbyggnad som du går på söderut. Efter en liten björkdunge öppnar sig vyerna igen över alvaret. Här möter du Örnkullen som, trots att den inte är så hög, ger en fin utblick över alvaret.  Sedan fortsätter du söderut över ett alvar utan mycket buskar. Så småningom ska du komma fram till Gösslunda och tvärvägen mellan Bårby och Alby. Där slutar denna etapp.

Men innan dess möter du en vandringsled som kallas Gösslundaleden. Det är en slinga (7 km) som utgår från Gösslunda och kommer tillbaka till Gösslunda; bra om du vill parkera på ett ställe utan logistikproblem. Har du börjat uppe vid Örnkullen kan du nu välja att gå Gösslundaleden antingen medsols eller motsols för att komma till din slutstation, Gösslunda-parkeringen. Sedan kommer vi till nästa etapp söderut från Gösslunda, men först lite bilder från etappen du gått:

 

 

 

 

 

 

Gammal raserad fårvaktarkoja

Det finns stättor som hjälper dig över murarna

 

 

 

 

 

 

Nu kommer sista etappen (8,5 km, karta över etapp tre, blå linje). Du ska gå från Gösslunda till Penåsa förbi bl a Tingstad flisor. En spännande pats där mycket har hänt i gamla tider, men nu ligger öde förutom när vandraren drar förbi. Många gamla alvarvägar sammanstrålar här. Platsen nämns första gången i en handling från 1393. De resta hällarna står på ett gravfält där det finns lämningar från både bronsåldern och järnåldern. Bland annat finns flera stora gravrösen från bronsåldern i närheten. Enligt folktraditionen samlades människor från byarna runt omkring för att avgöra gemensamma ärenden, lösa tvister och avkunna domar. Här kan du stanna en stund och avnjuta stämningen och ta ett välförtjänt fika. Sedan fortsätter du till Penåsa. När du är framme där du tillryggalagt 3, 5 mil över Stora alvaret om du började i Karlevi. Grattis!

Vandringsleden strax efter Gösslunda

 

 

 

 

 

 

På sensommaren hittar du mycket axveronika

Nu är du framme vid Penåsa

 

 

 

 

 

 

Här kan du se hela leden från Karlevi till Penåsa i en karta.

Stefan Svenaeus

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.