Februari

Nu märks det att dagarna blivit längre och att solens strålar värmer när inte kylan och vinden är för dominerande. Februari brukar vara rejält kall, eftersom december och januari hjälpts åt att kyla ner marken. När snötäcket väl blivit någon decimeter tjockt, isolerar det dessutom ganska bra mot markens värme. Med marken snötäckt får fåglarna extra svårt att hitta mat. Då är Naturskyddsföreningens fågelmatning vid Beijershamn och alla privata fågelmatningar viktiga. Den 20 februari 2018 träffade jag på grönfinkar, pilfinkar och entitor, som lät sig väl smaka av maten i Beijershamn.

 

Blåmes Foto: Sven Åhlin

Strömstare Foto: Sven Åhlin

 

 

 

 

 

 

 

December och januari har detta år varit ovanligt varma. Skidorna har stått orörda en längre tid. Nu hoppas vi skidåkare på en lagom kall februari med tillräckligt mycket snö.  Undrar just om någon sett till strömstaren vid Frösslundabäcken i år.

Någon gång vid 90-talets början började jag cykla över Ölandsbron till arbetet som lärare i naturvetenskapliga ämnen först på Stagneliusskolan och därefter på Jenny Nyströmsskolan.  Under vintern var jag tvungen att använda ett värmande ansiktsskydd för att undvika köldskador. Näsan och kinderna var särskilt utsatta. Jag andades genom en värmeväxlare i munnen.  Innan katalysatorerna blev vanliga blev jag kallsvettig av bensinångorna på bron. Till slut gav jag upp och började åka buss. Efterhand som fler bilarna försågs med katalysatorer, blev luften bättre och jag kunde återuppta cyklingen.

Vår varmkompost hjälper oss att förvandla köksavfallet till ett fint gödningsmedel  för trädgårdsväxterna. Dessutom tillförs jorden mullämnen, som håller kvar växtnäringsämnena och ser till att jorden inte torkar ut så lätt.

 

 

I varmkompsten håller bakterierna värmen hela vintern tillsammans med kompostmaskarna. Dessa är rödare och något tunnare än de daggmaskar vi hittar i trädgårdslandet. Färgen skvallrar om att de måste klara sig med en betydligt lägre syrgashalt. Bakterierna som bryter ner det organiska avfallet, tar hand om det mesta syret.

En annan och troligtvis ännu bättre idé är att jäsa hushållsavfallet i en värmeisolerad och lufttät behållare. Då bildas metangas, som skulle kunna användas till en gasspis i köket.  Det som blir kvar i behållaren är rikt på växtnäringsämnen och är utmärkt som gödning i trädgårdslandet.

 

 

 

SVEN ÅHLIN

Biolog, seglare och miljökämpe bosatt i Färjestaden

 

 

 

 

 

 

Dela

Kommentera

2 thoughts on “Februari

  1. Hej,
    Jag är en av Sven’s gamla studenter. Jag undrar om ni har någon email till honom?

    Med vänlig hälsning,
    Johannes Björk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.