Naturaftonen 2019, en lyckad tillställning i fantastiskt väder

Vår traditionella ”Naturnatten” hade i år bantats lite till en ”Naturafton”, cirka tre timmar. Trots detta, eller kanske tack vare, var tillströmningen god; ca 70 deltagare kom till Gråborg. Årets tipspromenad handlade mest om orkidéer, och ett tiotal personer klarade 10 eller fler rätta svar, av de 13 frågorna, vilka lurigt nog i många fall skulle besvaras med en 1-a!.

Sedan offentliggjordes Årets Ölandsfotograf, på temat ”Mina Öländska pärlor”. Även i år blev vinnaren Bengt Kallenberg, som med en svartvit kollektion visade sin mästarklass, i både motivval, bildkänsla och teknik. Nästa års tema presenterades också nämligen ”Ölands vägar och stigar”.

En oväntad och intressant programpunkt var att Vitterhetsakademin, som äger och förvaltar Borgs by, inkl. S:t Knuts kapell och Gråborg, presenterades av dess ständige sekreterare Karin Helander. Hon berättade på ett charmant sätt om akademin, dess historia och verksamhet, och varför just husen och ruinerna vid Gråborg är så viktiga för akademin och Sverige. Stort tack!

Arkeolog Emma Rydnér, verksam som Mörbylånga kommuns ansvariga för vårt världsarv ”Södra Ölands odlingslandskap”, tog oss med i en medryckande berättelse hur kapellet och borgen var förr, och vad utgrävningarna i dessa kan berätta för oss om deras användning och innevånare. En sann pedagog! Tack Emma!

Efter fika med bl. a. de berömda ugglekakorna var det dags för årets ängsvandring, som leddes av växtekologen, tillika styrelseledamoten, Börje Ekstam. Det blev en lång slingrande åhörarskara på stigarna i Borgs äng, som fick höra mycket om den historiska bakgrunden till ”Ängen är åkerns moder”, varför Öland uppvisar så många arter och exemplar av blommor, vilka trädslag som gynnades och varför, och annat, allt berättat på ett medryckande sätt. Man även en hel del orkidéer och andra trevliga blommor sågs, innan skymningen närmade sig.

Tack Liselotte Wetterstrand Waldenström, och alla ni andra, som åter möjliggjorde denna tradition, vilken helt klart uppskattades av besökarna!!!

Text Jan Herrmann, foton Staffan Arvegård.

 

Samling runt Anders kaffebord

 

Liselotte presenterar kvällen

 

Karin H från Vitterhetsakademin berättar

 

Emma R berättar om kapellet

 

Många lyssnar på Emma R

 

Vandring till borgen

 

Börje berättar om Borgs hage och dess blommor

 

Börje close-up

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.