December – Natursnok ut på upptäcktsfärd

Det är tidig morgon och natursnoken hänger på sig sin kikare, tar sin lupp, sina böcker om fåglar, mossor och sin flora, hänger även på sig ryggsäcken med fikan för att klara hela dagen ute i  aturen. I ryggsäcken finns allt som en natursnok behöver under en dag ute. Natursnoken anar soluppgången i öster och knyter på sig kängorna och går ut. Där ute möts natursnoken av en sirlig fågelsång, tjäderklockan som sjunger ljuvligt och väcker den som sover med sin skönsång. Ja ja, säger natursnoken, rödhaken du är vaken tidigt du med. Vad ska vi göra för upptäckter idag?

Det är tidig morgon och natursnoken hänger på sig sin kikare, tar sin lupp, sina böcker om fåglar, mossor och sin flora, hänger även på sig ryggsäcken med fikan för att klara hela dagen ute i naturen. I ryggsäcken finns allt som en natursnok behöver under en dag ute. Natursnoken anar soluppgången i öster och knyter på sig kängorna och går ut. Där ute möts natursnoken av en sirlig fågelsång, tjäderklockan som sjunger ljuvligt och väcker den som sover med sin skönsång. Ja ja, säger natursnoken, rödhaken du är vaken tidigt du med. Vad ska vi göra för upptäckter idag?

Natursnoken vandrar vidare och där i en av de första solstrålarna för dagen ser den ett spindelnät glänsa av nattens dag. Nå, har du fått något i ditt nät lilla spindel?, funderar natursnoken och tittar noga på spindelnätet och de vackra daggdropparna. Natursnoken ser ingen spindel men anar att det är en korsspindel som har gjort det hjullika nätet mellan grässtråna. Natursnoken funderar och kommer ihåg att korsspindlar gör nya nät varje dag. Vilken tur att jag fick se just det här tänker natursnoken. Daggdroppar har också samlats i ett blad på marken. Jaha tänker natursnoken daggkåpan har samlat vatten i natt. Så vacker naturen är!

Vandringen går vidare över stock och sten. Natursnoken tittar på stora träd, små buskar, insekter och fåglar som kommer i dess väg. När magen kurrar så dyker den ner i sin ryggsäck och tar fram något att äta, sätter sig i mossan och njuter av att vara just här och nu. Lutar sig mot tallens stam och känner värmen från solens strålar och tänker att den här stunden ska jag spara tills i decembermörkret.. Plocka fram den här stunden och njuta då när det är som mörkast.

Vandringen går vidare och natursnoken tittar efter blåmesar, stjärtmesar och svartmesar i granar och tallar, den dyker ner i mossan och letar små insekter. När natursnoken hittar hallon stannar den och plockar hela kåsan full med bär. De här bären ska jag lägga i frysen när jag kommer hem, tänker snoken, de blir perfekta till glassen i vinter. Till slut så når natursnoken havet, den går ut till stranden och sätter sig i sanden, äter upp sin sista matsäck och njuter av hur vågorna slår mot stranden, ser en liten flock ejdrar flyga mot norr. Hmm, det är inte så ofta man ser ejder nuförtiden tänker natursnoken, det är allt bra att leva ändå, att få uppleva allt det här och ha hela den här vackra naturen att njuta av.

Natursnoken plockar ihop sin packning, plockar upp skräpet som någon annan glömt kvar och följer stranden söderut, med solen i ansiktet. Natursnoken är av den uppfattningen att man har alltid lite mer skräp hem än vad man har med sig ut. Vi lånar ju bara naturen så vi måste vara rädda om den, tänker den. Framför natursnoken lyfter just en havsörn, den följer den med blicken och förundras över dess storlek.

När solen är på väg ner ser natursnoken fladdermössen komma svepande fram på jakt efter föda ,myggor ska visst vara toppen mat för en fladdermus. Bra, då blir inte jag biten av de där myggorna tänker natursnoken och börjar sin vandring hemåt. I fjärran hörs nattskärrans svirrande läte och natursnoken tänker att vilken dag det har varit. Tänk allt jag har fått vara med om idag.

Natursnoken fortsätter sina vandringar på olika ställen under året och upplever naturens skiftningar, årstidernas ändringar och solens upp- och nedgång och ser varje gång till att njuta och spara ett minne att ta fram sen, då det känns lite motigt eller bara är mörkt. Då minns natursnoken tillbaka och njuter igen.

Stina

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.