April – Naturen – så viktig för oss människor!

Naturen har alltid betytt enormt mycket för mig. Min man Bosse och jag flyttade från storstan till Öland 1994 för att leva ett enklare liv nära naturen med får och hundar och det har jag aldrig ångrat. Många sa till oss: Ni gör det som många bara drömmer om att göra. Jag älskar Öland och det gjorde också Bosse. Tyvärr gick Bosse bort 2018 i demenssjukdom. Sedan Bosse blev sjuk var den bästa av dagar när vi packade matsäcken och åkte ut i naturen. Hans älsklingsplats var Trollskogen. Dit åkte vi väldigt ofta de sista åren Bosse levde. Vi tog långa promenader och Bosse njöt. De sista två månaderna i livet var Bosse tvungen att bo på äldreboenden. Att komma ut på dagliga promenader är helt uteslutet, det hinns tyvärr inte med. Det är något vi måste hjälpas åt att ändra på!

När Bosse konstaterades ha demenssjukdom engagerade jag mig i Ölands Demensförening och min dröm är att vi i framtiden ska bygga äldreboenden intill sjömarker/fågelmarker där de gamla kan sitta på stora altaner och spana när vårfåglarna kommer. Lyssna när de grönfläckiga paddorna spelar på våren! Följa de betande djuren! Så vill jag gärna bo när jag inte klarar mig själv längre.

När Susanne Forslund från Länsstyrelsen kontaktade Sandby bysamfällighet 2008 hade jag turen att vara byman det året. Hon berättade om planerna med det spännande projektet, att återinföra den grönfläckiga paddan till Sandby sjömarker. Vår sjömark var den sista plats där den grönfläckiga paddan fanns i slutet av 1900-talet. Det var tidigare den vanligast förekommande paddan på Öland. Jag blev direkt mycket engagerad i planerna. Bosse och jag blev mycket stolta när vi 2015 tilldelades årets Groddjursdiplom. Diplomet delas årligen ut av Naturvårdsverket och Världsnaturfonden tillsammans med landets Länsstyrelser.

Många grönfläckiga paddor har fötts upp på Nordens Ark och satts ut i Sandby sjömark/Högby fågelskyddsområde och i Ottenby. Nordens Ark gör ett fantastiskt arbete med att rädda och föda upp utrotningshotade djur. Nu finns även det spännande projektet Större Ekbocken hos dem i ett försök att föda upp ekbockar.

Paddorna kan vandra sig långt från den plats där de föddes. De kan också simma i det bräckta kustvattnet för att hitta nya lekplatser. Den välmående grönfläckiga paddan som hittades vid Färgladan i december 2019.

Större ekbockar på Nordens ark sommaren 2019.

Spänningen är stor inför kommande vår. I maj 2019 hörde jag, efter många års väntan, de första grönfläckiga paddorna spela på vår sjömark. Ljuva toner hördes äntligen. Som jag har väntat. Många fynd av grönfläckiga paddor har gjorts på sjömarken under sommaren och i december hittades en stor välmående grönfläckig padda vid Färgladan i Sandby. En mycket spännande tid väntar nu, att vi förhoppningsvis får höra många grönfläckiga paddors vackra spel i Sandby sjömark och i Ottenby igen.

Detta hade jag aldrig fått uppleva om jag bott kvar i storstan. Mina finaste titlar har jag fått sedan flytten till Öland – paddvakt och fåraherde.

Spännande! 24 året med lamningar väntar i april.

Karin Fredriksson

 

 

Dela

Kommentera

One thought on “April – Naturen – så viktig för oss människor!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.