Juli – Södra Ölands odlingslandskap – en unik plats på jorden

Södra Öland erbjuder ett särpräglat och sagolikt vackert landskap. Tänk dig att se solen gå upp över sjömarkerna vid Östersjöns kant en sommarmorgon, nattens magnifika stjärnhimmel över Stora alvaret, eller en färgsprakande solnedgång över den bördiga Mörbylångadalen och Kalmarsund.

 Ett världsarv är något som på ett alldeles unikt sätt berättar om jordens och människans historia. Det finns drygt 1100 världsarv i världen, 15 i Sverige varav ett på Öland. Det är Unesco, FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur, som ansvarar för världsarvslistan. I grund och botten är världsarven ett stort fredsprojekt, följande rader går att läsa i Unescos stadgar:

”Eftersom krigen har sitt ursprung i människornas sinnen, måste försvaret av freden också byggas upp i människornas sinnen.”

År 2000 skrevs Södra Ölands odlingslandskap in på Unescos världsarvslista som ett levande kulturlandskap. Berättelsen om lantbrukarnas arbete i många generationer är grunden i världsarvsutnämningen. Landskapet är unikt, dels för att kalkberggrunden, det milda klimatet och öns geografiska läge har resulterat i unika förutsättningar för livet på ön. Men också på grund av ölänningarnas mångtusenåriga påverkan på landskapet. I Södra Ölands odlingslandskap ingår byarna, åkrarna, Stora alvaret och sjömarkerna.

Med sina 14 socknar och 87 byar är Södra Ölands odlingslandskap ett av Sveriges största världsarv. Ett tips är att vandra, cykla eller att upptäcka odlingslandskapet från hästryggen! Genom landskapet löper över 140 kilometer vandringsleder. År 2019 utsågs Mörbylångaleden till en av 12 svenska signaturleder av STF, Svenska Turistföreningen. De 12 signaturlederna är karaktäristiska för sina landsdelar och tillsammans ger de en bild av Sveriges vandringsutbud och natur.

     

Södra Ölands odlingslandskap är ett av flera odlings- och jordbrukslandskap på Unescos världsarvslista. Det grönländska världsarvet ”Kujataa Greenland: Norse and Inuit Farming at the Edge of the Ice Cap” skrevs in på listan år 2017. Vid inlandsisens kant i Kujalleqs kommun på södra Grönland ligger ett unikt och otroligt vackert jordbrukslandskap. Ett landskap med spår av skandinaviska bönder från 1000-talet till 1400-talet och inuitiska bönder från 1780-talet och fram till i dag. De två kulturerna har skapat ett kulturlandskap baserat på jordbruk, bete och jakt. Ett annat exempel är ”The English Lake District World Heritage Site”, ett kulturlandskap i nordvästra England. Här har jordbruk och lokala industrier format landskapet under mer än 1000 år samtidigt som människan har inspirerats av naturen.

Världsarvsutnämningen har lett till ett stort internationellt intresse och bara de senaste åren har Mörbylånga kommun välkomnat studiebesök från Polen, Ryssland, Tyskland, Spanien, Finland, Litauen, England, Grönland, Sydafrika, Australien med flera. Vid dessa tillfällen görs alltid ett besök ute på någon av gårdarna i världsarvet, vilka utgör odlingslandskapets hjärta.

Var du än är på södra Öland kommer du att se betande djur och aktiva gårdar. Det är lantbrukarna som idag odlar jorden och låter sina djur beta både Stora alvaret och sjömarkerna som ser till att vårt odlingslandskap kan lämnas vidare till kommande generationer. Du kan också bidra till detta värdefulla arbete. Genom att besöka världsarvet och njuta av mat och dryck från södra Öland blir du en del av det ständigt pågående samspelet mellan människa och natur. Välkommen till vårt fantastiska odlingslandskap på södra Öland som är unikt, vackert och värdefullt!

Emma Rydnér

 

Dela

Kommentera

One thought on “Juli – Södra Ölands odlingslandskap – en unik plats på jorden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.