Februari – en kanske lite tuffare och mer spännande månad på vår ö!

Så roligt att få skriva krönika just i februari. Jag kallas Felix (Åsa) Everbrand och vill verkligen bli kallad för Felix. Jag är agronom, har länge jobbat på LRF, sedan på Vattenmyndigheten och med sociala hållbarhetsfrågor på Länsstyrelsen. Sedan ett år tillbaka är jag egenföretagare och driver hotell Magasin 1 med restaurang i Mörbylånga.

Sedan början på 1990-talet har jag glädjen att bo på Öland – först i underbara Norra Kvinneby på östra sidan och sedan 2016 i mysiga Mörbylånga. Härliga sol upp- och nedgångar och så mycket mer. Vill inte välja sida, så lika bra att låta bli för jag mår bra och är lycklig av att få leva här. Lycklig in i hjärtat.

Nu ser jag med spänning fram emot februari på Öland – kommer fåken att vina eller kommer våren extra tidigt? Hur allergisk blir jag när hassel och vide blommar? Hur många gånger ska vintergäck och snödroppar gömmas i snö – och njuta av sol? När jag bodde i Norra Kvinneby och pendlade till jobbet på fastlandet så kommer jag speciellt ihåg ett tillfälle i februari. Realityserien ”Det största äventyret” gick på TV och kändisar åkte långt bort för att uppleva spänning och fixa strapatser. På vägen till jobbet, när jag passerad Södra Sandby så tänkte jag att man behöver verkligen inte åka långt bort för att få häftiga upplevelser, spänning, njutning och ibland även strapatser. De finns här, så nära och hela tiden när man bor på Öland. Jag behöver bara stanna upp, öppna ögonen och vara nyfiken. Just mellan Södra Sandby och Norra Kvinneby är ett av de tuffaste ställena när fåken kommer, så det gäller att ha koll om man vill hinna hem. Och bra kontakt med de fantastiska snöröjarna ( givetvis våra mångsysslande lantbrukare som den här ön inte klarar sig utan). Men en vanlig februarimorgon som idag kan det istället vara dimmigt och då kan tankarna vandra iväg och fundera på historier om älvor, vättar och annat som kanske inte går att förklara utan ”bara uppleva”.

Strapatser och spänning kan se ut på olika sätt, men är ju nära förknippat med hur vi påverkas av vädrets skiftningar. Vi har upplevt vintrar när vi skottat snö dagligen morgon och kväll ( minst) varje dag i februari, för att hästarna skulle komma ut och in och vi till jobbet, vattnet har frusit, snön har yrt in. Hararna och rådjuren kommer närmre byarna och behöver hjälp för att överleva. Lite tuffare och lite kargare för oss alla – men man känner verkligen att man lever.

Steglits Foto: Rolf Harbom
Naturskyddsföreningens bildbank

Men februari är ju också den månad när jag verkligen märker att ljuset är på väg tillbaka. Dagarna blir märkbart längre och jag får påtaglig lust att börja planera för vårens trädgårdsarbete. Det gäller att inte vara för ivrig, så istället börjar jag så och förkultivera lite inne. Och i år när jag jobbar lite mindre fysiskt i februari och mycket mer över sommaren, ska jag verkligen passa på att utforska Öland. Besöka platser som jag känner sedan tidigare, men kanske inte besökt i februari, och passa på utforska nya platser. Om det blir nära havet eller mer alvar och mittlandsskog, det får väder och vind avgöra – och hur stort behovet av strapatser eller njutning är. Hur eller hur – att uppleva och utforska Öland även i februari är riktigt häftigt, intressant och fyller mig med energi.

I utvecklingen av Magasin 1 är målet att vi får fler gäster även denna tid på året. Gäster som kommer och är nyfikna på vad Öland, naturen, fågellivet har för spännande att bjuda på så här års. De som kommer för att få lugn och ro ( och god mat hos oss). För även om det kan bli häftiga upplevelser och en del strapatser så gör livet på Öland ändå att man oftast andas lugnare här än någon annanstans. Hoppas ni alla får både häftiga och härliga upplevelser på Öland i februari!

Felix ( Åsa) Everbrand

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.