Mars – Hur olika den kan vara

En krönika om Öland i mars ? Det man kommer att tänka på, är hur olika mars kan vara.

Jag ville uppleva en riktig ölandsvinter, den omtalade vipvintern 1966 befann jag mig på Capri, dessutom inföll den i april.

Den kallaste mars man kan minnas var 1987, då kylan återkom i mars, så att i stort sett hela Östersjön frös till. Då följde jag det hela, strax ovanför ekvatorn i Västafrika, SMHI sände israpporten på kortvåg kl. 8:00 svensk tid, så jag hörde det.

En vinter jag upplevde på östra Öland i verkligheten var 1979, då fåken började på nyårsafton, därefter blåste det NO i tre månader, mestadels med kuling och fåk. Man såg inget öppet vatten från Öland på hela tiden, och packisen sköt upp isflaken på varandra på östra sidan, så att det såg ut som i Arktis.

2010 var det ordentlig vinter in i mars, det hade bildats en råk i Kårehamn, där övervintrande fåglar kunde fotograferas.

Salskrake

Enligt gammalt sägs det, att sådant väder som det är niondedag jul, blir det i nio veckor. Detta är gammal siffermagi, men stämmer ovanligt ofta, förmodligen för att polarfronten i högre luftlager lägger sig tillrätta under vintern och styr högtryck m.m. i samma bana.

Efter en ordentlig vinter, med packis och fåk, var det nog den finaste tiden att fiska, när vinden vände till SV och isen drev utåt en vecka in i mars, det brukade ofta vara solsken på de vita banden av isflak, och mellan dem drog ejdrar och alfåglar norrut. Detta sträck har minskat drastiskt de senaste tio åren.

Alfågel

Vid barmarksvintrar, kan man se och höra sånglärkans lockläte, hela vintern. Men en vacker marsdag stiger den upp till en jublande sång mot himlen.

En av florans doldisar är nagelörten, den har ingen lök eller jordstam, utan har som strategi att blomma och sätta frö innan jordytan torkar upp. Den bildar ett flor av pyttesmå vita blommor, på dränerad mark i mars.

När sälg och pil blommar, kommer humledrottningar utflygande, efter en lång dvala, sedan eftersommarens befruktning. De kan reglera sin kroppstemperatur, med behåring och värmealstring, genom att surra med flygmusklerna, de kan därför flyga vid låga temperaturer.

Havsörnen börjar häcka i mars. Det börjar med att de bråkar, efter att ha ätit tillsammans under vintern, det är de gamla revirhävdande örnarna som jagar bort ungfåglarna. De utför även flyktlekar, t.ex. genom att ta varandra i klorna och snurrar runt. Men när de närmar sig boet, är det otroligt, hur diskreta så stora fåglar kan vara.

Ung havsörn

Även korp och grågås häckar tidigt, och alla tre arterna har ökat sedan 80-talet.

Katt- och hornuggla hoar för fullt i mars.

De kortflyttande fåglarna, som normalt flyttar ned till kontinenten, följer väderförhållandet. Milda vintrar prövar t.ex. rödhake, bofink, sånglärka och svarthätta att övervintra på Öland. Arter som gravand, storspov, strandskata, stare och tofsvipa kommer i den del av mars, som isläget medger.

Bland de vitkindade gässen, verkar den populationen som började häcka i Östersjön på 80-talet, komma först. De som ska till Arktis har ingen brådska, det är ju fortfarande vinter på Novaja Zemlja.

Växterna som visar sig och blommar i mars är väderberoende. Generellt blommar de en vecka senare på östra sidan av ön, på grund av den kalla sjöbrisen från havet.

Vårlök

Vissa dagfjärilar övervintrar som imago (könsmogna), nässelfjäril och påfågelögon kryper ofta in för vinterdvala i vedboden, och fladdrar i vedbofönstret soliga marsdagar. Citronfjärilen och sorgmanteln kommer sällan inomhus, men gör vårliga premiärflygningar från naturliga vintergömslen.

 

Citronfjäril

Vädret i mars är inte datumstyrt, kortflyttande fåglars ankomst, och växternas knoppning, varierar med lufttryckens nycker.

Senare kommer långflyttande fåglar och försommarfloran, som följer dagslängden, och därmed almanackan.

I år hade niondedag jul växlande molnighet, vind och temperatur.

Bengt Andersson

 

 

Dela

Kommentera

1 thoughts on “Mars – Hur olika den kan vara

  1. Mars, en fantastisk brytnings tid. Efter den tjugonde får vi en hint om hur näst kommande tid kan bli. Men kan vi ever bli säkra. Aldrig skulle jag säga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.