Mars – Vi skapar växtkraft och livskvalitet.

Mörbylånga kommuns vision lyder ”Vi skapar växtkraft och livskvalitet”. Det ska inte ses som en slogan utan varje ord i visionen är noga utvalt och laddat med innehåll och betydelser. Visionen togs fram i systematisk dialog mellan politiker, från höger till vänster, och medarbetare från kommunens alla verksamhetsområden. Den bygger på våra styrkor och pekar på en aktiv utveckling och en tydlig riktning framåt. I första meningen i texten som tillhör visionen slår vi fast att ”Mörbylånga kommun på södra Öland är unikt.”

Vi kan nog alla skriva under på att södra Öland är unikt. Men vad det är vi uppfattar som unikt är såklart individuellt. För mig sammanfattar ordet livskvalitet på ett bra sätt det som gör södra Öland unikt för mig. För mig är det livskvalitet att få leva, bo och verka nära vattnet. Året om skänker havet mig ro och tid för återhämtning och reflektion. Förra vintern upplevde jag en helt magisk promenad över isen vid Beijershamn. En sådan vinterpromenad som för alltid etsat sig fast i mitt minne. Sol, vind och vatten – i vintervariant. 

Beijershamn 14 februari 2021

Tyvärr har jag inte vågat mig på att vinterbada ännu. Jag förstår på många i min närhet att det är något jag verkligen missat och jag hoppas att jag någon gång blir tillräckligt modig för att prova. Men så fort vattentemperaturen har nått så pass högt att fötter och fingrar inte domnar när de hamnar under ytan, då älskar jag att bada. Och om man som jag älskar att bada och tycker att det ger livskvalitet, då är södra Öland det perfekta stället att bo på. Här finns sandstränder, grässtränder, kalkstenshällar ja, det finns minst en strand för alla! Sedan jag var barn, långt innan någon i min familj hade en tanke på att flytta till Öland, har jag badat i Borgmästarviken vid Ispe udde. Hit har jag tagit gästande vänner och mina egna barn, i stort sett varje sommardag under de nästan 20 år som jag bodde i Algutsrum. Sedan jag flyttade till Mörbylånga är det i Kalvhagen jag badar allt som oftast. Det händer att det blir både morgondopp i gryningen och nattbad i månljuset! Ibland är det helt stilla och knappt en krusning på vattnet och vid nästa dopp kan vågorna gå höga. Det är kanske det som är tjusningen med vattnet och havet? Att det är så varierande, så oförutsägbart, så otämjbart…

Kalvhagen 13 juli 2021

Livskvalitén som jag upplever på södra Öland handlar också om naturen. Alla de naturreservat och vandringsleder som finns runt om i kommunen är verkligen en skattkista att ösa ur och en aldrig sinande källa till upplevelser och gemenskap med familj och vänner. Jordtorpsåsen är den plats jag vistats på allra mest genom åren. Här har vi åkt skridskor på dammen på vintern, försökt fånga grodyngel och iglar på våren, lyssnat på göken och njutit av gullvivorna på försommaren och aktat oss för korna i högsommarvärmen. 

Jordtorpsåsen 21 maj 2020

Så här i mars går det väl dock inte att finna ett bättre ställe än Nunnedalen? En sådan magisk och näst in till förtrollad miljö är svårt att hitta någon annanstans. Att få sitta här och njuta en kopp medhavd kaffe i solen i ett hav av blåsippor… det är livskvalitet för mig!

Nunnedalen 30 mars 2019

Den tredje pusselbiten som bidrar till livskvalitet för mig är kulturen. Det rika kulturlivet på södra Öland är fascinerande i all sin variation och kreativitet. Här finns så många möjligheter att få uppleva och ta del av kultur både som åskådare och som utövare. Min första kontakt med den öländska målarkonsten var genom Bart Pots som var från Holland men som levde och verkade i Klockargården i Resmo. När jag var elva år fick jag mitt första sommarjobb hos hans fru Cke Lavér som drev vegetarisk restaurang. Det jag minns mest var att jag fick plocka och hacka basilika. Kan ni känna doften!? En dag fick jag också sitta modell för Bart. Jag tyckte nog att det var ganska långtråkigt men målningen, som jag sedan fick, har jag haft med mig genom livet och jag är mycket glad och stolt över denna. Tyvärr var Bart själv inte så nöjd så han signerade den aldrig, men för mig är den hur värdefull som helst. 

Matilda 1988 av Bart Pots

Annars är det musiken som är den konstart som ligger mig närmast hjärtat. Innan jag ens hade flyttat till ön började jag sjunga i kör här. På den tiden hade församlingarna i Stenåsa, Hulterstad, Resmo och Vickleby en gemensam kyrkokör och det var ett fantastiskt sätt att lära känna byarna och människorna på. Sedan blev det många år i Glömminge/Algutsrums kyrkokör och nu i Mörbylånga. Oavsett om du gillar att sjunga eller hellre går på konsert så erbjuder södra Ölands pastorat så många möjligheter och tillfällen. Inte minst sommartid då många av kyrkorna förvandlas till konsertlokaler med ett otroligt utbud, ofta helt gratis. Det är en viktig del av livskvalitén på södra Öland. 

Matilda Wärenfalk framför Algutsrums kyrka 12 juni 2021

Nu har jag berättat om några av de saker som jag tycker gör södra Öland unikt och som ger mig livskvalitet. Vad skapar livskvalitet för dig? Vill du stilla min nyfikenhet är du mer än välkommen att kontakta mig! 

Matilda Wärenfalk

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.