Augusti – Hållbart samtal med yngsta barnbarnet

Foto: Naturskyddsföreningens bildarkiv

Lade på luren efter ett samtal med en företrädare för Falk Biogas när vi passerade Lundegårds camping. Bredvid mig i bilen sitter yngsta barnbarnet O. Hans ljusa hår fladdrar lätt i vinddraget från glipan i det öppna sidofönstret. Han är på helgbesök hos farmor och farfar på Öland. O kisar när han nyfiket tittar ut på försommarens skira grönska samtidigt som vi passerar flera hagar där kor betar färskt gräs och viftar bort flugorna med sina svansar. Efter en stund frågar han undrande, – ”Farfar, har biogas med film att göra?”

– Nja, inte riktigt. Bio i biogas betyder biologiskt som snarare handlar om djur och vår natur, svarar jag, positivt överraskad av frågan.

– Och gas då? lyder följdfrågan, som kommer direkt.

– Kossorna äter ju gräs och när gräset passerat deras magar blir det bajs och kiss, som kallas gödsel. Bönderna, som sköter om kossorna, samlar in allt gödsel från kostallen i stora tankar, fortsätter jag. Eftersom vi har så många kor på Öland blir det väldigt mycket gödsel.

Vad händer med all gödsel då? fortsätter O nyfiket.

– I vanliga fall sprider bönderna det på sina åkrar men nu har flera bönder gått samman och vill satsa på att göra biogas av gödsel. Med hjälp av bakterier omvandlas en del av gödseln till gas som kan användas till att driva bilar, lastbilar, bussar och till och med i stora båtar. Då slipper vi bensin och diesel som förstör vår natur. Den gödsel som finns kvar luktar inte så illa när man sprider den och dessutom växer gräs och andra grödor bättre. Det låter väl bra? avslutar jag.

O nickar eftertänksamt. Strax stannar vi utanför vårt hus och O springer fram till farmor och våra hundar som möter upp på gräsmattan.

– Farmor, vet du att man kan köra bilar på gas som kommer från kossornas bajs, säger O när han hårt kramar om sin farmor. – Jo, det vet jag, svarar farmor. Innan vi köpte elbilen hade vi en bil som gick på gas. Det funkade jättebra, men på Öland finns ingen gasmack så då bytte vi till en elbil, som vi kan tanka med el från våra solpaneler.

– Snart kommer det att finnas massor av gas på Öland, säger farfar. Då kan alla bilar köra på el eller gas från kossor, istället för bensin. Det är jättebra att bilar går på el från solen eller på kossornas prutt, kvittrar O och börjar leka med våra hundar.

Hatten av för lantbrukarna inom Falk Biogas som vågar och vill utveckla en stor biogasanläggning. Ni jobbar verkligen för framtidens cirkulära samhälle. Håller alla tummar för att ni kan ro biogasprojektet i hamn.

Byxelkrok i juni 2023

Staffan Larsson

Centerpartiet i Borgholm

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.