September – Bondens tankar

Jordelement värmer kalla knän, torkar ut händer, luktar fukt och driver den kalla rökiga kylan ur sig, för att på samma gång beredas för sådd, harvens jämna gång jämnar till såbädden och bryter samtidigt kapillärkraften så att jorden inte torkar upp, fröna gror och bonden ser med tillförsikt på växandet. Sakta buffrar värmen igång processen, alltings liv börjar och skönheten växer fram, klorofyllheten bländar bonden just när lärkan kommit. Så kraftig är årstidsväxlingen, ljusets tillbakakomst stärker banden till naturens klocka, där finns lust att dricka, fukt att växa, leva, andas och sen inte mer. All kunskap däri bär vi med oss in i mörkret, hoppet om ljusets kommande, vattnets kraft och kommande pensionutbetalning.

Kenneth Folkemark

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.