November – När det lugnat sig

Station Linné, min arbetsplats. Under vår, sommar, höst en livlig plats full av aktivitet, inspiration och intressanta och fantastiska besökare i en spännande naturmiljö. Ibland kommer stora grupper som är idel öra att få veta mer om forskningen som äger rum här.

 

Jag jobbar i administrationen på mitt kontor. Stationsvärdinnan jobbar inom reception, butik, café och konferenser. Kärnverksamheten jämte publika verksamheten är givetvis forskningen på det naturvetenskapliga området.

Vi har flera laboratorier för egna forskningen och för gästforskare och utbildningsverksamhet. För ett år sen byggde vi om ett av labben till ett högteknologiskt DNA-labb. Forskningen pågår både inom flora och fauna. Men stor vikt har legat på insektsforskning. Insekterna är dels en stor djurgrupp, dels så svarar de snabbt på klimat- och naturförändringar. Insektsforskning är ett bra sätt att ha koll på våra omgivningar i miljöarbetet.

Jag känner mig så lyckligt lottad att få bedriva mitt enkla kontorsarbete i en så här fantastisk miljö bland forskare i världsklass. Vid nästan varje fika- eller lunchpaus kommer naturvetenskapliga spörsmål eller intressanta fakta upp. Många pratar om vädret men gör inget åt det. På Station Linné är jag omgiven av spetskompetens som jobbar med klimat- och miljökollen.

Station Linné har 28 rum för gästforskare, kursdeltagare eller ölandsbesökare. Bland dem träffar jag många intressanta och härliga människor. Miljön runt stationen med insekts- och rosenträdgård, spridda trädgårdsmöbler och närheten till både ädellövskog och alvar via våra vandringsleder lockar både stora och små.

Lördagen den 8 juli fyllde Station Linné 60 år. Det firade vi med exkursioner och öppet hus i labben hela dagen. Över 600 besökare kom under dagen. På kvällen hade vi extra firande för alla (som kunde komma) som under åren och nu haft nära anknytning till stationen.

Efter ett halvår av berikande verksamhet och glädje i naturen till förmån för livet på jorden kommer ljuva november som bjuder på eftertänksamhet och vilsam krafthämtning inför annalkande framtidsplanering!

 

Min plats på Jorden

Mitt första möte med Öland var när jag 1950 var ett halvår. Mamma och pappa la sitt älskade barn naket i grönskan i morfars trädgård för att fotografera mig med deras lådkamera. Jag var ett tyst och snällt barn, så mamma och pappa blev mäkta förvånade när jag då skrek i högan sky. De var så upptagna av kärleken till sitt barn, så först sen förstod de varför jag skrek; när filmrullen var framkallad såg de att de lagt mig naken bland nässlor. Mitt första heta möte med Öland. Under barndom och ungdom på Öland traskade jag ofta i morfars fotspår. Morfar Nils Bruce, född 1883, var tullkontrollör i Sandhamn, men på fritiden var han entomolog med intresse för vissa skalbaggsfamiljer på Ölands alvar. I Rönninge bodde morfar granne med René Malaise som var upphovsman till insektsfällan med hans efternamn. Mormor sydde olika prototyper att prova ute i fält. Bilden visar morfar som sätter upp en av de tidigaste prototyperna 1928 i Ångermanland under en av sina skalbaggsresor i landet. Att jag på ålderns höst nu arbetar på Station Linné – Malaisefällans centralort på Jorden – är ju på sin plats!

Anne Wilks

Dela

Kommentera

1 thoughts on “November – När det lugnat sig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.