Lyckad helkväll om skolträdgårdar

Vår livaktiga projektgrupp kring skolträdgårdar genomförde nyligen (27/11) en välfylld kväll om skolträdgårdar, med avsikten att inspirera de bägge kommunerna att satsa på detta, och även ge inspiration på andra sidan sundet!.

Det finns flera goda skäl att den gamla traditionen med skolträdgårdar kan ha en betydande roll i dagens samhälle; mat/försörjning, de oerhört viktiga pollinerarna, biologisk mångfald och klimatfrågan (koldioxid-inlagring) samt inte minst ge en vacker och rogivande miljö. Allt detta kan göras värdefullt i skolans undervisning, ge avgörande insikter, och  intressant nog, bli ännu bättre om satsningen utförs lite mer som en s.k. skogsträdgård.

Om allt detta berättade Hanna Jönsson, verksam i mellersta Skåne och Holma folkhögskola i Höör. Hannas kunskaper och entusiasm borde kunna välta varje tveksamhet och motstånd, hoppas detta sker!!!

Kvällen var i huvudsak Hannas, som med en rad inspirerande och hoppingivande bilder förklarade varför skolträdgårdar är så bra, särskilt om de får karaktären skogsträdgård. Detta ledde till en mängd frågor från publiken, ungefär 25 personer deltog. Men många fler ka ha intresse av kvällens budskap; kontakta Kajsa Grebäck <kajsa.greback@hotmail.com>, eller någon av nedanstående personer. Den affisch som utgjorde inbjudan, och berättar mer, kan du se HÄR.

Men även projektgruppen berättade om sina planer och intentioner. Ölands Naturskyddsförening tackar därför Kajsa Grebäck, Ida Hansson, Annika Rosen, Maria Lindmark, Aida Aslani och Ivy Tissot för arrangemanget, och önskar er framgång med fortsättningen, hoppas skolorna har/ges möjlighet att starta någon form av skolträdgård.

Deltagarna lät sig väl smaka av en mångfald av kakor, snittar, bröd och äppelmust, tillverkade av ”ekologiska” ingredienser. Godsakerna var tillverkade av flertalet i gruppen, stort tack till er alla även för detta!

Jan Herrmann, ordf.

De som arrangerade kvällen: Fr. v. Kajsa, Annika, Ivy, Aida, Maria och Ida.

I de följande bilderna föreläser Hanna, här är några av de fina bilderna hon illustrerade föredraget med.

 

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.