Mars – En dag på jobbet

Jag tycker jag har världens bästa jobb, att vara lantbrukare är mer än bara ett arbete det är en livsstil.

Man planerar sitt jobb väldigt fritt, det blir många timmar, men har man kul på jobbet gör det inget. Det är så många tillfällen då man kan känna sig riktigt glad som nu när kalvningarna har börjat och man nästan varje dag möts av en ny liten kalv som springer runt i halmen.

Eller när man är ute och underhåller stängslet och man möter ofta vilda djur, kanske får man se en orm ligga och värma sig på en sten eller en örn som cirklar högt uppe i skyn.

En stadig grund behöver man ha när man när man bygger ett hus men lika viktigt är det att man planerar sitt odlingsår. Maskiner ska servas beställningar på utsäde, gödsel och andra förnödenheter är saker som måste göras också.

En annan sak som kanske inte är min favoritsysselsättning är att lämna uppgifter till jordbruksverket vad man planerar att så på dom olika skiften man har. Det har blivit en allt viktigare uppgift då en betydande del av lantbrukets intäkter kommer från olika ersättningar både som skötsel av betesmarker för att skapa biologisk mångfald och som produktionsersättning för att hålla priset nere i affären. Jag kan tycka att det slår fel när alla betesmarker ska skötas likadant och det inte ger utrymme för träd och buskar.

Ibland får jag frågan om varför jordbruken måste växa och vara ”stora”. En anledning är att det ställs hela tiden nya krav, ofta miljörelaterade, t.ex så i början av 90-talet kom krav på att vi skulle kunna lagra gödseln i 8 månader och med det kom investeringar både i brunnar och nya gödseltunnor. Sen kom krav på biobädd där sprutan ska fyllas och den ska även testas. Det kommer hela tiden nya krav och villkor men även ny teknik som gör att vi kan hantera våra resurser bättre. Men det är också dyrt vilket gör att man behöver växa, viket medför att maskinerna blir stora och kräver plats, då blir mindre skiften svåra att hantera. Tro nu inte att jag har något emot den här utvecklingen, jag vill bara förklara en stor anledning till att företagen måste växa.

Jag sår in kantzoner med blommande växter för att öka den biologiska mångfalden. Den ger även ett skydd för fältfågel som annars blir ett lätt byte för rovfåglar. Vi har sett en stark ökning av havsörn här i trakten vilket såklart är jätteroligt. Jag älskar verkligen blommorna och
dom doftar så mycket, särskilt honungsörten.

Det har skett en stark ökning av framförallt gäss men även övervintrande svanar. Det är ju kul men också ett problem när flera hundra fåglar slår sig ner på ett fält och äter upp grödan. Jag undrar om det kan påverka våra vadarfåglar med så mycket gäss som även betar strandängarna vid sjön?

Nu är det nog dax att hänga på plogen och köra en sväng, alltid kan man väl stressa någon.

Ha en bra vår /Tomas Zander

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.